Την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η αναγνώστρια της εφημερίδας Μαρία Κάππου όταν επισκεπτόμενη την Πλαζ Βουλιαγμένης βρέθηκε μπροστά στα τόσο επικίνδυνα φουσκωτά παρότι είχε έγκυρα πληροφορηθεί πως αυτά είχαν καταργηθεί με υπουργική απόφαση! «Όλες αυτές τις ημέρες παρατηρώ τους μικρούς κολυμβητές να ξεροψήνονται επί ώρες εκτεθειμένοι στον άκρως ακατάλληλο ήλιο, να χάνονται μέσα στα φουσκωτά, λησμονώντας δυστυχώς τα οφέλη της κολύμβησης, της θάλασσας, του απέραντου γαλάζιου, που μόνον ψυχοθεραπευτικά λειτουργεί σε όλους εμάς. Αναρωτιέμαι εάν οι γονείς αλλά πρωτίστως η κοινωνία, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Σε βάθος χρόνου αναπτύσσεται συνήθως σε σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία κυρίως στα άνω και τα κάτω άκρα. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στις παλάμες, τα πέλματα, αποτελεί δε μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος λόγω του ότι μπορεί να μετασταθεί σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος. Εμφανίζεται όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 25-30 ετών ενώ οι επιπτώσεις αυξάνονται ραγδαία με την πάροδο των ετών. Δυστυχώς πολλάκις ο τεράστιος φόρτος εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να σταθμίσουμε τις προτεραιότητες, να δώσουμε λύσεις που άπτονται της υγείας όλων μας πόσο μάλλον των παιδιών μας. Αρκεί με ηρεμία και αγάπη να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το ζητούμενο των αποφάσεών μας προκειμένου να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι προς επίλυση τόσο σοβαρών θεμάτων. Τι προέχει, η υγεία των παιδιών μας, των συνανθρώπων μας ή το εισπρακτικό όφελος, το οποίο θα οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις; Οφείλουμε ως γονείς, ως πολιτεία, ως δομές να πράξουμε το βέλτιστον προς όλες τις κατευθύνσεις. Εύχομαι η επόμενη ισχυρή και ηχηρή υπουργική απόφαση για την οριστική κατάργηση των φουσκωτών να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα!».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσιφτσή, καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας, το μελάνωμα του δέρματος αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρά του. Τα μελανοκύτταρα είναι τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και δίνουν το μελανό χρώμα στο δέρμα μας. Ως εκ τούτου το μελάνωμα είναι συνήθως σκούρο καφέ. Ξεκινά ως ένα εντοπισμένο ογκίδιο, που όμως κατά την πρόοδο της νόσου μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε όργανα όπως στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στα οστά και στον εγκέφαλο. Δηλαδή ενώ πρόκειται για βλάβη του δέρματος, συχνά δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες ή σε εσωτερικά όργανα. Το μελάνωμα είναι ο καρκίνος που προσβάλλει τα κύτταρα του δέρματος, που παράγουν τη μελανίνη κι εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος. Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί από έναν υπάρχοντα ή ένα νέο σπίλο στο δέρμα, εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Η συχνότητα του μελανώματος έχει αυξηθεί, είναι πιο συχνή στις γυναίκες αν και η θανατηφόρα έκβαση επικρατεί στους άνδρες.

Αίτια

Θεωρείται ότι το μελάνωμα προκαλείται από τα κατεστραμμένα μελανοκύτταρα ύστερα από έκθεση σε ηλιακό φως. Το μελάνωμα συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο στο φως του ήλιου ή εκείνοι που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έχει αναφερθεί ότι εκείνοι που υπέφεραν από σοβαρά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία έχουν διπλό κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος ενώ δεν αποκλείονται και οι γενετικοί παράγοντες.

Συμπτώματα

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα αν και είναι πιο κοινό εκεί που το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Υπάρχουν μελανώματα σε «κρυμμένα» μέρη (κάτω από ένα νύχι, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στα γεννητικά όργανα, στις παλάμες, στα πέλματα, στο τριχωτό, στο στόμα, στο πεπτικό και στο ουροποιητικό σύστημα και στο μάτι). Μερικοί τύποι μελανώματος απλώνονται στο δέρμα σε ακανόνιστη μορφή, επίπεδη, ή με χρωματισμένα μπαλώματα. Μερικοί είναι σκούροι σπίλοι που αναπτύσσονται γρήγορα. Σε ηλικιωμένους μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο με τη μορφή κηλίδων, όπως οι φακίδες, που είναι το μελάνωμα lentigo που αναπτύσσεται αρκετά χρόνια. Εάν αυτά δεν έχουν εξαλειφθεί, όλοι αυτοί οι τύποι μελανώματος προχωρούν βαθύτερα δέρμα.