ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 416/ 17-7-20

Άγριες κυνομαχίες σε 11 περιοχές στην Αττική.

Η εξουσία.. απούσα

Εν έτει 2020 και οι κυνομαχίες καλά κρατούν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΠΑΚΟΕ υπάρχουν11 (!) σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στις οποίες διεξάγονται οι παράνομες και διωκόμενες από το νόμο κυνομαχίες με τους διοργανωτές να καρπώνονται τεράστια οικονομικά οφέλη. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα για τον κοινό άνθρωπο, για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει διά ζώσης αυτές τις αποτρόπαιες και ανατριχιαστικές μάχες ανάμεσα σε σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί μαθαίνοντας να επιτίθενται, απαιτούνται 50 (!) ευρώ εν είδει εισιτηρίου (ούτε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ να ήταν…), ο δε ετήσιος τζίρος εκτοξεύεται στα 100 (!) εκατομμύρια ευρώ. Ξεπερνάει και την πιο ακραία φαντασία να υπάρχουν άνθρωποι, που έχοντας καθυποτάξει τα άβουλα ζώα, τα ρίχνουν σε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο και από αυτές τις βίαιες μάχες κερδίζουν υπέρογκα πόσα, ακόμα χειρότερο το ότι υπάρχουν κάποιοι ανάμεσα μας που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να δώσουν ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες εκδηλώσεων ακραίας μορφής βίας.

Οι κυνομαχίες δεν σταμάτησαν. Δεν είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα, αντιθέτως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση των εκβιαστών του Πειραιά. Η πολυμελής σπείρα, που εξαρθρώθηκε στις αρχές του Ιουλίου από στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής δραστηριοποιούταν μεταξύ άλλων στους εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης –ακόμη και περιπτερούχων- εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, διακίνηση ναρκωτικών αλλά και διοργάνωση κυνομαχιών! Μια πρακτική, που αν δεν είχε εξαρθρωθεί η συγκεκριμένη σπείρα, θα πιστεύαμε ότι ανήκει σε ένα βάρβαρο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας οι κυνομαχίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στη χώρα μας, ιδίως σε απομονωμένες περιοχές της Αττικής αλλά και στην επαρχία. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας διατηρούσε εργαστήριο παραγωγής σκύλων μονομάχων στην περιοχή του Περάματος. «Σε αποθήκη – αυλή είχε διαμορφώσει κατάλληλο χώρο στον οποίο εξέτρεφε δέκα περίπου σκυλιά μονομαχίας» σημειώνεται στην αναφορά της αστυνομίας.

«Είναι ασύλληπτο, δεν το χωράει ανθρώπου νους»

 «Ό,τι και να λέμε είναι λίγο, όταν υπάρχει η λέξη σπείρα, αναφερόμαστε σε παραβατική συμπεριφορά, ακόμα και αν αυτή είναι σπείρα …αγγέλων» σάρκασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, κ. Τριάντης ( ο οποίος εκπαιδεύει και σκύλους για τυφλούς) σε συνομιλία που είχαμε μαζί του. «Είναι ανεπίτρεπτο, δεν το χωράει ανθρώπου νους, να υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που εκτρέφουν σκυλιά με σκοπό και στόχο την άγρια επίθεση και την επιβίωση. Και όλα αυτά για να καρπωθούν κάποια χρήματα, είναι πραγματικό ασύλληπτο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κάποιοι που θέλουν να λέγονται άνθρωποι προκειμένου να αποκομίσουν κέρδος. Ό,τι χειρότερο να συμβαίνει αυτό εις βάρος ανυπεράσπιστων ζώων ». Ο κ. Τριάντης ενημερώθηκε από το ΠΑΚΟΕ για το συγκεκριμένο ανατριχιαστικό γεγονός  αλλά φυσικά δεν έπεσε από τα σύννεφα: «Γνωρίζουμε πως εξακολουθούν να διεξάγονται κυνομαχίες στη χώρα μας, όχι πάντως στο επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών όταν και είχε παρατηρηθεί η έξαρσή τους. Είναι ένα θλιβερό φαινόμενο που γεννήθηκε στην Αγγλία τον δέκατο τρίτο αιώνα, δυστυχώς έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος του συλλόγου είναι κάθετος στον επιμερισμό των ευθυνών για την αναβίωση αυτού του άγριου θεάματος: «Ο κόσμος πρέπει να πάψει να δαιμονοποιεί τα σκυλιά, επ’ ουδενί δεν φταίνε αυτά. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον άνθρωπο, όπως εκπαιδεύει το παιδί του να γίνει καλλιτέχνης, επιστήμονας ή ακόμα και δολοφόνος, το  ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά. Όταν τα παίρνει από πολύ μικρά και τα μαθαίνει να είναι κυριαρχικά, επιθετικά, μανιασμένα, ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά τους. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά, ας περιοριστεί ο καθένας στο δικό του μικρόκοσμο, σε αυτόν δεν υπάρχουν παιδιά φοβικά ή με αρχηγικό -στα όρια του κυριαρχικού- χαρακτήρα; Δεν απέκτησαν μόνα τους αυτό τον χαρακτήρα, κάποιοι τα ανέθρεψαν με αυτόν τρόπο».

Είναι πάντως συγκλονιστικές οι λεπτομέρειες που μας εξιστορεί για τη βάναυση μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα, που μετέχουν σε αυτές τις βάρβαρες μάχες: «Οι άνθρωποι –αν μπορώ να τους χαρακτηρίσω ανθρώπους- μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Ένα θα σας πω, πριν από τους αγώνες ποτίζουν με ξυλοκαΐνη τα σκυλιά προκειμένου να μουδιάζουν και να αντέχουν τον πόνο, όσες δαγκωματιές και να δεχθούν, συνεχίζουν τη μάχη. Κατά καιρούς έχουμε προσπαθήσει με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να αποτραπεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο, αλλά υπάρχουν φορές που νομίζουμε πως είναι πέραν των δυνάμεών μας».

Η επιλογή των πίτμπουλ

Οι κυνομαχίες δεν έχουν εκλείψει και το στενάχωρο είναι ότι σε αυτές εμπλέκουν ράτσες σκυλιών, όπως τα πίτμπουλ. Πρόκειται για ιδιαίτερα παρεξηγημένα σκυλιά, τα οποία αν τύχουν της κατάλληλης φροντίδας κι εκπαίδευσης μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική συντροφιά για τον άνθρωπο. Όμως  για να επιτευχθούν οι σκοποί των κυνομαχιών το εκάστοτε ζώο κατευθύνεται από μικρές ηλικίες. Ένα τέτοιο σκυλί εκπαιδεύεται αποκλειστικά για να κάνει αυτό και μόνο, να τσακώνεται με οποιοδήποτε άλλο σκυλί βρεθεί απέναντί του. Η επιλογή του γίνεται από μικρή ηλικία και όταν μεγαλώσει, έχει μεταμορφωθεί σε ένα άβουλο πλάσμα που το μόνο που ξέρει, είναι να κάνει αυτό. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν πυγμάχο που προετοιμάζεται να κατεβεί σε αγώνες και προπονείται αυστηρά και αποκλειστικά για αυτό. «Η επιλογή των πίτμπουλ δεν είναι τυχαία, φέρτε στο μυαλό σας το σώμα του και θα δείτε πως παραπέμπει σε παλαιστή» μας λέει ο κ. Τριάντης. «Το πίτμπουλ, όμως δεν είναι επιθετικό από τη φύση του, επιθετικό γίνεται, αν εκπαιδευτεί με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το ροτβάιλερ, άλλη μια πολύ παρεξηγημένη ράτσα, που η πλειονότητα ή καλύτερα όσοι δεν γνωρίζουν, πιστεύουν πως είναι ένα πολύ επιθετικό ζώο με οξυμένη την αίσθηση της βίας και της επιθετικότητας. Είναι καθαρά θέμα ανατροφής κι εκπαίδευσης, δηλαδή άπτεται εξ ολοκλήρου του χαρακτήρα του ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα του».

Για το τέλος της κουβέντας μας ο κ. Τριάντης συμβούλευσε όλους όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς μπορεί ένας σκύλος να γίνει τόσο επιθετικός ώστε να φτάσει στο σημείο να αγωνίζεται μέχρι τελικής πτώσεως, να ανατρέξουν στα κινηματογραφικά αρχεία και να αναζητήσουν την ταινία Danny the Dog, εκεί όπου ένας αδίστακτος γκάνγκστερ της Γλασκόβης εκπαιδεύει τον Ντάνι ως σκύλο και όταν του βγάζει το κολάρο μεταμορφώνεται σε ανεξέλεγκτη φονική μηχανή!

«Θέαμα» και στοιχηματισμός

Αυτό που ενδιαφέρει τους διοργανωτές των κυνομαχιών είναι η διάρκεια των μονομαχιών ώστε να δικαιολογούνται το «θέαμα» και ο υπέρογκος στοιχηματισμός. Τα πίτμπουλ είναι σκυλιά που εκ φύσεως έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και για αυτό τον λόγο επιλέγονται. Οι μάχες σπανίως καταλήγουν στον θάνατο του ζώου, το πιο σύνηθες είναι να του προκαλούν πολλαπλά και σοβαρά τραύματα. Αυτή η δράση εν τέλει καταλήγει να γίνεται εμμονή στο σκυλί, αυτό μάλιστα είναι κάτι που περνάει στο DNA του.

Παρότι οι κυνομαχίες –και λόγω της αυστηρής νομοθεσίας- φαίνεται να έχουν περιοριστεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις γειτονικές χώρες. Τα μέλη πάντως της σπείρας που δραστηριοποιούνταν στον Πειραιά και στις περιοχές της Δυτικής Αττικής φέρεται να οργάνωναν αγώνες και με άτομα από το εξωτερικό και κυρίως από τα Βαλκάνια με τον τζίρο από τη δραστηριότητά τους αυτή να υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Η οργάνωση ήταν τέτοια που οι συμμετέχοντες καλούνταν να καταβάλουν προκαταβολή ώστε σε περίπτωση που κάποιος αγώνας ακυρωθεί με υπαιτιότητα ενός εκ των συμμετεχόντων, ο έτερος να αποζημιωθεί. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, αν κάποιος φιλοζωικός φορέας επιχειρούσε να ασχοληθεί με τη διερεύνηση της οργάνωσης και την κακοποίηση των ζώων, ο αρχηγός της σπείρας απαντούσε με εκφοβισμούς και απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων –ανάμεσά τους και αυτά τριών αστυνομικών κι ενός υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού- εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 11 ύστερα από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε 4 σπίτια παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Όσον αφορά την έρευνα των αρχών, αυτή διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου γίνονταν νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, όπως και φυσικές παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων.

«Έρχονταν περίεργοι τύποι»

«Κατά καιρούς έρχονταν διάφοροι περίεργοι τύποι και μας άφηναν τραυματισμένα σκυλιά προφασιζόμενοι ατύχημα στο δρόμο, όμως εμείς γνωρίζαμε πως τα χτυπήματά τους ήταν συνέπεια των κυνομαχιών. Φυσικά δεν ξαναγύριζαν ποτέ να τα πάρουν» είπε στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Κανούρης της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας. «Υπήρχε ένα περιστατικό που ήρθε κάποιος και μας έφερε ένα βαριά τραυματισμένο πίτμπουλ, από την πλευρά μας ζητήσαμε τα στοιχεία του γιατί ήμασταν σίγουροι πως είχε συμμετάσχει σε κυνομαχία. Επικοινωνήσαμε άμεσα με την αστυνομία προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες μήπως και βρεθεί κάποια άκρη, όμως διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία ήταν ψευδή». Ο κ. Κανούρης υπογραμμίζει πως έχει μειωθεί αισθητά η διεξαγωγή κυνομαχιών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όμως «θα πρέπει να εκλείψει ολοκληρωτικά. Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία, όποτε υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας, καταθέτουμε μηνύσεις κατ’ αγνώστων, αλλά δυστυχώς η διαδικασία κάπου εκεί σταματάει».

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια στον Ασπρόπυργο η αστυνομία είχε φτάσει πολύ κοντά στη σύλληψη διοργανωτών κυνομαχιών. «Υπήρχαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή τέτοιων μαχών σε μια μάντρα στον Ασπρόπυργο, όταν όμως η αστυνομία μετέβη εκεί, όλοι και όλα είχαν εξαφανιστεί, δεν βρέθηκε το παραμικρό εύρημα». Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η κυνομαχία απαγορεύεται διά νόμου και  χαρακτηρίζεται ως ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια.

Ο ν.4039/2012 προβλέπει τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων. Οι παραβάσεις για την κακοποίηση των ζώων επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σύμφωνα με τον ίδιο νόμο η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.