ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 413/ 9/7/2020
Παρωδία στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και 20 λευκά η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη Μαρίνα Βουλιαγμένης. Πρόκειται για το γνωστό πλέον θέμα της επέκτασης της Μαρίνας Βουλιαγμένης, η οποία το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό της, επιχειρείται απροκάλυπτα να μετατραπεί σε λιμάνι για σκάφη μήκους άνω των 70μ.!
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ΠΑΚΟΕ, από τον Σεπτέμβριο του 2018, αντέδρασε δυναμικά στην επαπειλούμενη μετατροπή της γραφικής μαρίνας, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εναντίον της εταιρίας «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ε.Α.Σ.» καθώς και κατά της Τεχνικής Κατασκευαστικής Εταιρίας Μελετών «Marnet Engineering Consulting S.A.». Στη παραπάνω προσφυγή του ΠΑΚΟΕ αναφέρουμε αναλυτικά τα σημεία της μελέτης, από τα οποία αποδεικνύεται το μέγεθος της αρνητικής παρέμβασης σε περίπτωση εφαρμογής της. Μεταξύ αυτών:
- Προβλέπονται κάποιες βασικές παρεμβάσεις στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης της μαρίνας με αναδιάταξη των δυτικών παραλιακών κρηπιδωμάτων. Με αυτήν την μετατόπιση, διαμορφώνονται 2.470τ.μ. επιπρόσθετου χερσαίου χώρου.
- Η μετατόπιση προς τη θάλασσα μπορεί να επιτευχθεί, κατά τη μελέτη, με κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου, το ωφέλιμο βάθος του οποίου, όπως τονίζεται, θα προσδιοριστεί με βάση το μέγεθος των μεγάλων σκαφών αναψυχής που θα δένουν στο τμήμα αυτό.
- Δεν αναφέρονται τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που θα ελλιμενίζονται για να διαπιστωθεί η ρύπανση που θα προκαλούν.
- Δεν έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες της σημερινής ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων της υφιστάμενης μαρίνας και αυτής που θα προκύψει από τη χρήση της νέας μαρίνας.
- Αναφορικά με την ανακατασκευή της μαρίνας, δεν έχουν γίνει άρτιες τεχνικές μελέτες σχετικά με τη διαχείριση των τόνων των στερεών αποβλήτων (μπάζα).
- Τέλος, στην επίδικη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων και ιδιωτικών ακινήτων με συντελεστή δόμησης 0,0005. Όμως οι παραπάνω κατασκευές αφορούν εκτάσεις και οικόπεδα που είναι ήδη χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως δασικά.
Ο πρ. περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, η παράταξη του οποίου καταψήφισε τη γνωμοδότηση, αναφέρεται στις απόψεις των κατοίκων, δήμων και επιστημονικών φορέων. Εκφράζονται δε φόβοι ότι η κατασκευή ελικοδρόμιου και ο ελλιμενισμός 59 σκαφών έως και άνω των 70μ. θα μετατρέψουν τον όρμο και την πλαζ της Βουλιαγμένης σε ένα συνεχές σημείο εκτόνωσης κυματισμών τύπου «μικρών τσουνάμι», καταστρέφοντας αργά αλλά σταθερά την παραλία
Σύμφωνα με την έγκυρη γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας, προβλέπεται η αποψίλωση 4 στρεμμάτων υψηλόκορμης βλάστησης πεύκης και επιτρέπεται δόμηση 4.800 τ.μ. Πέραν των κτιριακών υποδομών που έχουν άμεση σχέση με τον προορισμό της εγκατάστασης, θα ανεγερθούν κτίρια εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, κλπ ύψους μέχρι 8,5 μ. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία 410 υπέργειων και υπόσκαφων θέσεων στάθμευσης και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης επιφανείας 8.000τ.μ.
Την άποψη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και τις κοινοτικές οδηγίες επικαλέστηκε στην παρέμβασή του και ο εκπρόσωπος του συλλόγου “I love Vouliagmeni” Π. Κόνσουλας.
Στο εν λόγω Περιφερειακό Συμβούλιο τώρα, επί 92 παρόντων Συμβούλων, υπέρ της ΜΠΕ ψήφισαν 48, κατά 30, ενώ 20 ήσαν εκείνοι που ψήφισαν λευκό! Η παράταξη Σγουρού καταψήφισε. Συμπέρασμα: Η κ. Δούρου και οι σύμβουλοί της, ουσιαστικά σιγοντάρησαν την πρόταση Πατούλη, επιλέγοντας, για να περισώσουν τους τύπους, τη λύση του «νίπτω τας χείρας», όπως ακριβώς είχαν συμπεριφερθεί μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι, όπου θρηνήσαμε πάνω από 100 νεκρούς!