Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα από την αρχή της πανδημίας είχε επισημάνει τους κινδύνους από την έλλειψη μέτρου για την διάθεση των χρησιμοποιημένων πλαστικών υλικών εξαιτίας του κορονοϊού.
Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο επειδή οι τεράστιες ποσότητες από μάσκες, γάντια, φόρμες, στολές ιατρικές και άλλα αντικείμενα χωρίς προγραμματισμό πετιόντουσαν και πετιούνται οπουδήποτε με αποτέλεσμα οι θάλασσες μας όπως περιγράφεται παρακάτω να έχουν γεμίσει με χιλιάδες τόνους τέτοια προϊόντα τα οποία όχι μόνο θα διασπαστούν μετα από 200 ή 300 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα θα κουβαλούν και κορονοϊούς με τους οποίους ενδέχεται να μολυνθούν συμπολίτες μας.
Ο ΕΟΔΥ ποτέ δεν είχε προβλέψει αυτήν την κατάσταση; Περιμένουμε άμεση απάντηση.
Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Χονγκ Κονγκ εντοπίζονται απορρίμματα του κορονοϊού, δηλαδή γάντια, μάσκες και μπουκάλια απολυμαντικού χεριών μαζί με πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης και κουτάκια αλουμινίου σε μεγάλες ποσότητες κάτι που δείχνει να είναι σε εξέλιξη ένα νέο είδος ρύπανσης αφού εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στα πλαστικά μίας χρήσης για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
Σχετικά με την Μεσόγειο το εύρημα αυτό καταγράφηκε από Γαλλική οργάνωση που προβαίνει τακτικά σε καθαρισμό της Κυανής Ακτής. Στη Γαλλία μόνο οι Αρχές παρήγγειλαν δύο δις. μάσκες μίας χρήσης .
Σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ 570.000 τόνοι καταλήγουν στην Μεσόγειο κάτι που σημαίνει απόρριψη 33.800 πλαστικών μπουκαλιών κάθε λεπτό στη θάλασσα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μάσκες έχουν διάρκεια ζωής 450 έτη.