ΠΑΚΟΕ

ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ “LOBBIES”

              Είναι τραγικό οι πολίτες με τα αυξημένα Δημοτικά τέλη να στηρίζουν τους σκουπιδάρχες που διαχειρίζονται την χωματερή και συνεχώς να πληρώνουν την διαπλοκή.

              Όμως είναι αισχρό τα πράσινα απόβλητα να τα πληρώνουν πάλι οι πολίτες ως σκουπίδια. Άραγε τα χρήματα που ζητούν από τους πολίτες σε ποιων τις «τσέπες» ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πάνε;

              Ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος εισαγγελέας να καταγγείλει και να πιέσει τους «δήθεν» αρμοδίους τουλάχιστον για αυτό το θέμα , που βγάζει μάτι, να αποτραπεί και ο ΕΔΣΝΑ να καταλάβει το τεράστιο λάθος του.

              Στις 29 Μαΐου έλαβε χώρα συνεδρίαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και τα μέλη του κλήθηκαν να ψηφίσουν περιβαλλοντικές και οικονομικές «βόμβες». Οι προτάσεις στην ουσία πριμοδοτούν την ταφή έναντι της ανακύκλωσης και έτσι οι δήμοι δεν έχουν πια κίνητρο να εφαρμόζουν προδιαλογή και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων. Όχι μόνο λοιπόν μπαίνει κόστος στη διαχείριση πράσινων αποβλήτων (βιοαπόβλητα όπως κλαδέματα κλπ) αλλά επιπλέον ο ΕΔΣΝΑ χρεώνει ως σύμμικτα απορρίμματα που ανακύκλωσαν οι δήμοι το 2019 αναιρώντας προηγούμενες αποφάσεις  για μη χρέωση τους. Το κόστος αυτό που αυξάνεται για τους δήμους θα μετακυλιστεί στους δημότες.

              Επιπρόσθετα αυξάνεται κατά 8% η ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων (προέρχονται από τους πράσινους κάδους δεν υπόκεινται σε επεξεργασία και θάβονται) στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Ειδικότερα, ένας τόνος απορριμμάτων θα κοστίζει για να ταφεί 53,82 ευρώ αντί 49,67 σήμερα. Παράδειγμα είναι τα κλαδέματα των δήμων όπου μέχρι τώρα τα συγκέντρωναν και τα έστελναν για παραγωγή κόμποστ ατελώς με αποτέλεσμα να τα εκτρέπουν από την ταφή. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι για 300.000 κυβικά μέτρα βιοαποβλήτων που οι δήμοι υπολόγιζαν ότι δεν θα τους κοστίσει τίποτα, θα τιμολογηθούν αναδρομικά σαν κοινό σκουπίδι με 49,67 ευρώ /τόνο.