ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 403/ 10-6-2020
Το ΠΑΚΟΕ εδώ και πέντε χρόνια έχει πραγματοποιήσει μετρήσεις για την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται παρακάτω, από τις οποίες διαπιστώθηκε η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση από φορμαλδεΰδη και πτητικούς υδρογονάνθρακες (καρκινογόνοι) και θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή και υψηλό μικροβιακό φορτίο.
Τις μετρήσεις αυτές το ΠΑΚΟΕ τις έκανε γνωστές στην αντιπεριφέρεια Πειραιά, στο δήμο Πειραιά και στο δήμο Δραπετσώνας.
Μετά από τα πρόσφατα γεγονότα και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ από τις οκτώ Μαΐου του έντονου αυτού προβλήματος με τίτλο «στη Δραπετσώνα δεν έχουμε ζωή» το ΠΑΚΟΕ προτίθεται να πραγματοποιήσει εκ νέου μετρήσεις την επόμενη εβδομάδα για να ξαναδιαπιστωθεί το έντονο αυτό πρόβλημα.
Καλά κρατεί η διαμάχη μεταξύ του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Δημήτρη Μελισσανίδη για την τοποθεσία και λειτουργία της Oil One που ανήκει στον δεύτερο.
Έτσι, στο στούντιο του MEGA φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και το θέμα της συζήτησης είχε να κάνει με τη δυσοσμία που εμφανίζεται κάθε τόσο στην πόλη του. Στην εκπομπή υπήρξαν βολές εναντίον της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά η οποία έδωσε άδεια στην εταιρεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές τον Ιανουάριο 2015, αλλά και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που παρέτεινε την παραμονή τ ης εταιρείας στην περιοχή. Βολές υπήρξαν και κατά του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη γιατί δεν έκανε καμία κίνηση για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One. Πρέπει να αναφερθεί ότι το Μάρτιο 2020 η εταιρεία ζήτησε άδεια για να στέλνει στη θάλασσα τα επεξεργασμένα απόβλητά της. Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί και λιποθυμικά επεισόδια από την έλλειψη οξυγόνου στην περιοχή. Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας έστειλε κρυφά κλιμάκιο επιθεωρητών για έλεγχο στα εργοστάσια της περιοχής. Επί τούτου ο Δήμαρχος ζήτησε από το Υπουργείο να γνωστοποιήσει με τι όργανα έγιναν οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή και με ποια μέθοδο έγινε η ανάλυση των μετρήσεων.
Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που με βάση το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπει βιομηχανικές δραστηριότητες και μάλιστα τέτοιες που προκαλούν έντονη όχληση. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν αυτά για τα οποία υπήρχε δέσμευση ότι θα γίνει χώρος αναψυχής και Πολιτισμού, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποτελέσει χώρο Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει αναθέσει στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» να κάνει έλεγχο για τη ρύπανση στην περιοχή και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα.
Αντί να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο ΠΕΝ , είχαμε μόνο μία ανακοίνωση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που αναφέρει ότι «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης μη ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά». Το θέμα όμως είναι ότι οι επιθεωρητές όπως παραδέχονται οι ίδιοι, δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών. Κάτι που σημαίνει ότι ο έλεγχος στην ουσία δεν έγινε ποτέ. Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουν λίγα μόνο πιστοποιημένα εργαστήρια στην Ελλάδα. Έτσι το υπουργείο θα απευθυνθεί σε πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο.
Οπότε γεννιούνται ερωτήματα, όπως αν θα σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια μέτρησης με τον κατάλληλο εξοπλισμό όλων των φάσεων λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας συμπεριλαμβανομένης της μεταφόρτωσης.
Ερωτήματα γεννιούνται όμως και για τη θέση του υπουργού ΠΕΝ ο οποίος σε συνέντευξη του στο MEGA είπε πως «το θέμα περιήλθε σε γνώση μας πρόσφατα» παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ