Χρόνια τώρα το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται και φωνάζει για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Άνδρου με την εγκληματική αδιαφορία της δημοτικής αρχής σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Στο παρακάτω κείμενο διαπιστώνεται η τραγικότητα του προβλήματος και δυστυχώς η Περιφέρεια και η δημοτική αρχή δεν δίνουν καμία σημασία.
Το ΠΑΚΟΕ θα διαμαρτυρηθεί έντονα στον εισαγγελέα περιβάλλοντος για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Με τον όρο «πλαστικοί ύφαλοι» εννοούμε τους όγκους πλαστικών που έχουν σχηματιστεί στο βυθό της παραλίας του Σχοινιά της Άνδρου. Αυτός ο ύφαλος είχε προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον μετά την αυτοψία που είχαν κάνει οι δύτες της Κοιν.Σ.Επ. Aegean Rebreath καθώς βρέθηκαν λόφοι από πλαστικές σακούλες και απορρίμματα που έχουν διαμορφώσει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν τις εικόνες και το σχετικό βίντεο της Aegean Rebreath το οποίο κοινοποιήθηκε από τον ηθοποιό και ακτιβιστή υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος Leonardo Di Caprio.

Οι Aegean Rebreath και ALS Maritime είχαν προχωρήσει σε σχέδιο αποτύπωσης και αποκατάστασης του κόλπου από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες και τώρα συνεχίζονται. Θα χρησιμοποιηθεί υποβρύχιο ρομπότ και σόναρ έτσι ώστε θα αντληθούν ακριβή δεδομένα σχετικά με την έκταση της ζημιάς και τελικά θα βρεθεί ο ασφαλέστερος τρόπος απορρύπανσης χωρίς να προκληθεί περαιτέρω βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η θαλάσσια ρύπανση ξεκίνησε το 2011 όταν ο παράτυπος χώρος εναπόθεσης αποβλήτων που λειτουργούσε εκεί, κατέρρευσε μέσα στη θάλασσα λόγω καταιγίδας. Πάντως ο βυθός δεν αποτυπώνει το σύνολο της καταστροφής καθώς ένα μεγάλο μέρος της χωματερής ταξιδεύει στη θάλασσα.
Προκειμένου να φέρει εις πέρας η Aegean Rebreath το έργο, έχει προχωρήσει σε crowdfunding. Περισσότεροι από 15 δύτες και τουλάχιστον δέκα εθελοντές παράκτια πρόκειται να συμμετάσχουν σε 2-3 γύρους δράσεων που αποτελούν την πρώτη φάση του εγχειρήματος, για το οποίο σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα καθώς δεν υπάρχουν παραδείγματα ανάσυρσης μιας χωματερής από τη θάλασσα ούτε σχετική βιβλιογραφία.
Η οργάνωση αναφέρει πως η περίπτωση του Σχοινιά στην Άνδρο δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα ούτε στη Μεσόγειο και οφείλεται στο αναποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που ευθύνεται για το ότι χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Η Aegean Rebreath από 35 δράσεις που έχει κάνει στην Ελλάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 80% των συλλεχθέντων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση οι παράνομες χωματερές που λειτουργούν στην χώρ μας είανι περισσότερες από 50 εκ των οποίων 22 βρίσκοναι σε ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η αποκατάσταση πολλών κλειστών ή εγκαταλελειμένων παράνομων χωματερών πολλές από τις οποίες δέχονται σκουπίδια στα κρυφά. Επίσης πολλοί ΧΥΤΑ δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές με αποτέλεσμα τόνοι πλαστικών να καταλήγουν στη θάλασσα.