Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα έχει προειδοποιήσει μέσα από την εφημερίδα του και την ιστοσελίδα του για τις επιπτώσεις που οφείλονται στις καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στα γήινα και εξωγήινα οικοσυστήματα.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές στη φύση δηλώνουν την τάση μερικών ανθρώπων των «loby» για αυτοκαταστροφή του ανθρωπογενούς οικοσυστήματος.

Για αυτό το ΠΑΚΟΕ επαγρυπνεί και ενημερώνει αντικειμενικά αφυπνίζοντας αφενός τις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών και αφετέρου πιέζοντας τα πολιτικά συστήματα που μας κυβερνούν.

Για όλα αυτά πρέπει οι πολίτες να αρχίσουν να προβληματίζονται και να διεκδικούν.

          Οι πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη Γη εμφανίστηκαν πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και εκτιμάται ότι από τότε πέρασαν πάνω από 5 δις. είδη που είτε εξαφανίστηκαν είτε εξελίχθηκαν.  Κοινός τόπος όλων των οργανισμών ήταν και είναι η διαιώνιση του είδους. Υπό ευνοϊκές συνθήκες το είδος άκμαζε και πολλαπλασιαζόταν, ενώ σε δυσμενείς συνθήκες είχε δύο επιλογές, είτε να εξαφανιστεί είτε να αναπτύξει μηχανισμούς προσαρμογής. Αν θα ήταν η εξαφάνιση ή η προσαρμογή εξαρτήθηκε από το διαθέσιμο χρόνο και τη βιαιότητα των αλλαγών.

          Ο άνθρωπος έχει ιστορία μόλις 200.000 χρόνια στον πλανήτη και χαρακτηρίστηκε από ικανότητα προσαρμογής και επέκτασης. Χωρίς να έχει ιδιαίτερες άμυνες, έχει αναπτύξει το μεγάλο του όπλο, τη λογική. Έτσι ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται και να κυριαρχεί στα υπόλοιπα είδη ζωής, να εκτοπίσει τα ανταγωνιστικά είδη και να αναπτύσσει τρόπους καταστροφής των αντιπάλων του. Η επικράτηση αυτή τον ώθησε σε πληθυσμιακή έκρηξη η οποία έφερε μαζί της παρενέργειες  όπως το ότι συνωστίζεται σε περιορισμένους οικοτόπους (μεγαλουπόλεις) , το ότι εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα απόβλητά του.  Η επέκταση που λαμβάνει χώρα γίνεται για παραγωγή τροφής ή για κατοίκηση και έτσι έρχεται σε σύγκρουση με τα είδη που εκτοπίζει από τους μέχρι τότε, δικούς τους οικοτόπους.

          Σε ορισμένες περιπτώσεις ο άνθρωπος- εισβολέας πληρώνει βαρύ φόρο για τη διείσδυση σε ξένα οικοσυστήματα. Ως τέτοιο παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η πανώλη που «σκότωσε» εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μικροοργανισμός (βακτήριο) που συμβιώνει ανώδυνα με τους σκίουρους, αλλά όταν ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο που δεν είχε προσαρμοστεί στη συμβίωση μαζί του, έγινε φονικός. Παρόμοια ισχύουν για τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη των χοίρων. Μία ακόμη τέτοια περίπτωση  είναι και ο covid-19, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο  και οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος θέλησε να κατακτήσει το περιβάλλον τους.