Χρόνια το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα στον τομέα των σκουπιδιών και των βιολογικών καθαρισμών στην Κέρκυρα.
Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να παραδεχτούν το λάθος τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή μέσω του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων ότι οι κάτοικοι είχαν δίκιο όπως παρακάτω περιγράφεται.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια στη Λευκίμμη είχε επέμβει το ΠΑΚΟΕ με διαβήματα και ακτιβιστικές δράσεις ούτως ώστε να δικαιωθεί έστω και μετά από δεκαπέντε χρόνια.
Ευχόμαστε οι δημοπρατήσεις και οι κατασκευές να ολοκληρωθούν σύντομα γιατί η Κέρκυρα εκτός από τον κορονοϊό που έχει πληγεί, θα είναι μία πρόσθετη πληγή η καθυστέρηση της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τέλος στη διαμάχη για το αν θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης ή όχι με αρνητική απόφαση. Έχει εγκριθεί η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι σε κοντινό χώρο με το σημερινό. Επίσης η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων «υπήρχε βάση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων καθώς η χωροθέτηση είχε γίνει πολύ κοντά στον αστικό ιστό».
Την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της κατασκευής ΜΕΑ με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ , όπου θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, Η ΜΕΑ ετησίως θα επεξεργάζεται 35.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 12.500 τόνους προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και θα παράγει ενέργεια μέσω βιοαερίου.
Σχετικά με το ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι, έχει αρχίσει από πέρσι η αποκατάσταση ενός τμήματος του ΧΥΤΑ και σύντομα θα ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα της Κοζάνης ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση στο Τεμπλόνι.
Παράλληλα το ΥΠΕΝ ξεκίνησε διαγωνισμό για μία άλλη ΜΕΑ, στον νομό Τρικάλων με προϋπολογισμό 25εκατ. ευρώ που θα εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας. Στη ΜΕΑ αυτή θα είναι δυνατό να επεξεργαστούν ετησίως 45.453 τόνοι σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, 9.626 τόνοι προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και 4.126 τόνοι πράσινα απορρίμματα και κλαδέματα. Και αυτή η ΜΕΑ θα παράγει ενέργεια μέσω βιοαερίου , ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παραγωγής κόμποστ.