Οι αναμνήσεις του ΠΑΚΟΕ από την Μήλο είναι θλιβερές.

          Πριν 15 χρόνια περίπου η εκμετάλλευση της γεωθερμίας από τη ΔΕΗ ήταν τόσο αντιπεριβαλλοντική που είχε αποτέλεσμα να γεμίσει η Μήλος με το δηλητήριο αρσενικό. Οι Μηλιοί πέταξαν τη σοδειά του λαδιού και στο τέλος ανατίναξαν το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

          Οι Μηλιοί είναι πολύ φιλήσυχοι.

          Όταν όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία τους και των παιδιών τους διαμαρτύρονται έντονα. Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται στις γεωτρήσεις ως αποφρακτικό συστατικό και για αυτό εύκολα δημιουργεί τη βαριά αναπνευστική ασθένεια που λέγεται πνευμονοκονίαση.

          Εάν οι επενδύσεις της εταιρείας για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος είναι 500.000 ευρώ στα δέκα χρόνια τότε είναι μηδενική σε σχέση με τα υπερκέρδη της.

          Για αυτό πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Δήμος και η Περιφέρεια να λύσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

          Υπάρχει λύση και συγκεκριμένα σακόφιλτρα που περιορίζουν κατά 80% το πρόβλημα.

          Πριν  μερικές ημέρες το χωριό Απολλωνία στη βορειοδυτική Μήλο γέμισε με σύννεφα σκόνης κάτι που αποδίδεται από μέρος των κατοίκων, στη φόρτωση υλικών σε πλοία από τα λατομεία του νησιού. χωρίς μέτρα προστασίας. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επίδραση της λεπτόκοκκης σκόνης του μπεντονίτη – περλίτη στην υγεία τους.

          Οι κάτοικοι του νησιού είναι χωρισμένοι στα δύο. Από την μία πλευρά είναι αυτοί που είναι υπέρ της λατομικής εκμετάλλευσης  γιατί θεωρούν ότι βοηθάει στην οικονομική ζωή του νησιού και από την άλλη πλευρά είναι αυτοί που προτάσσουν τη  δημόσια υγεία, τον τουρισμό και το περιβάλλον και είναι αντίθετοι σε αυτού του είδους εκμετάλλευσης του νησιού..

          Ο δήμαρχος Μήλου πιστεύει πως οι διαμαρτυρίες αυτές είναι κακόβουλες. Μιλώντας για το νησί είπε ότι είναι αναμενόμενο κατά τη φόρτωση να υπάρχει σκόνη κάτι που συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια εξορυκτικής δραστηριότητας.

          Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λατομείο, IMERYS (πρώην S&B) , θεωρεί ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Αναφέρει επίσης ότι την περίοδο 2012-2019 έχει επενδύσει 500.000 ευρώ για τη βελτιστοποίηση λειτουργίας της συγκεκριμένης σκάλας φόρτωσης.