Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα διαμαρτύρεται για τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε δάση, σε παραποτάμιες όχθες, σε ρέματα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

          Επειδή πιστεύουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος -παρά την αντίθεσή μας στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνησή του- ότι είναι αποφασισμένος να κατεδαφίσει ορισμένες κατασκευές που δυστυχώς όμως τα πρωτόκολλα κατεδάφισής τους εκκρεμούν τουλάχιστον μία δεκαετία, για αυτό εμείς έχουμε καταγράψει στη δεκαετία αυτή έξι εντολές κατεδάφισης που δυστυχώς καμία από αυτές δεν υλοποιήθηκε.

          Στο έργο αυτό της κυβέρνησης θα είμαστε αρωγοί και ελπίζουμε  ότι αυτές οι κατεδαφίσεις δεν θα είναι επιλεκτικές.

          Σε μήνυμά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή προκειμένου για την κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. «Φωτογράφισε» αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και προστατευόμενες περιοχές. Το κόστος για τα έργα κατεδάφισης έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» και αγγίζει τα 6,28 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός ζήτησε ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

          Τα υψηλότερα ποσά για κατεδαφίσεις (1.634.917 ευρώ) έχουν δεσμευτεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Σε αυτή έχουν ενταχθεί έργα κατεδάφισης σε ρέματα της Δημοτικής Ενότητας  Μάνδρας στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας καθώς και στο ρέμα Πικροδάφνης στα όρια των  Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου καθώς και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δυτική και Ανατολική Αττική.

          Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχουν δοθεί 1.135.000 ευρώ για έργα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου έχουν δεσμευθεί 985.000 ευρώ για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Τέλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ειδικότερα στη Ρόδο θα κατεδαφιστούν κατασκευές αυθαίρετες και το κόστος προϋπολογίζεται στα 935.000 ευρώ.