ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΜΥΚΟΝΟΣ: ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ SOS ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 398/ 20-05-2020

          Το 2011 το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε με εντολή του Δήμου πλήρη μελέτη για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

          Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια και δυστυχώς ακόμη το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Μύκονο – ο καθρέφτης του τουρισμού της Ελλάδας – παραμένει άλυτο χωρίς να έχουν υλοποιηθεί σχεδόν τίποτα από αυτά που προτείναμε το 2011.

          Όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι σκουπίδια σε συγκεκριμένη περιοχή είναι πεταμένα χύδην όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και το κείμενο που μας έστειλαν.

          Το ΠΑΚΟΕ άμεσα θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται σε μία περιοχή η οποία δεν έχει χωροθετηθεί όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.

          Για αυτό στα μέσα Ιουνίου επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ θα επισκεφθεί το νησί και θα πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα και θα πάρει δείγματα για ανάλυση ούτως ώστε να αποδειχθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στο νησί, στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και στη θάλασσα.

          Στη συνέχεια θα απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και τον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου ούτως ώστε η παρέμβασή τους να είναι καθοριστική

          Η πρόταση η δική μας είναι να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια αυτά και να μεταφερθούν στη χωματερή που υποτίθεται ότι λειτουργεί.

          Παρατίθεται το κείμενο της καταγγελίας καθώς και φωτογραφίες που δείχνουν το πρόβλημα.

Καλημέρα σας κύριε Χριστοδουλάκη,

Επικοινωνώ μαζί σας από το νησί της Μυκόνου. Σκοπός μου είναι να σας κοινοποιήσω την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, με την παράνομη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Μεταλλεία να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Στην περιοχή λοιπόν των Μεταλλείων, σε έκταση περίπου 25 στρεμμάτων τα οποία είναι ιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου, διατηρείται παρανόμως τα τελευταία 6 χρόνια χωματερή. Η περιοχή εκεί αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τη δημόσια υγεία αφού κανένας κανόνας υγιεινής δεν τηρείται και καμία μέριμνα δεν υπάρχει επί του θέματος από καμία αρχή αλλά ούτε και προσωπική βούληση. Θα πρέπει να υπάρξει μελέτη και κατάλληλη υποδομή για την περίπτωση που παραμείνει χωματερή και θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στους πολίτες ο τρόπος λειτουργίας της πλέον οργανωμένης “χωματερής” ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό της ακατάσχετης ρίψης απορριμμάτων δίχως να υπάρχει μέριμνα για την μετέπειτα επεξεργασία τους. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται στο παρόν φωτογραφικό υλικό από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο.

Αναμένω προσωπικά αλλά και πολλοί συμπολίτες μου, την ανταπόκριση σας σχετικά και ελπίζουμε στην απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους όπως και μέριμνα για την “υποχρέωση” παντός υπεύθυνου της κατάλληλης και ορθής εκμετάλλευσης του χώρου εκεί.

                                                                   Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ