ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΑΤΗ ΕΕΑΑ

Πριν από 10 χρόνια το ΠΑΚΟΕ είχε ξεκινήσει ένα ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο για τις δραστηριότητες και τις ατασθαλίες της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ΕΕΑΑ (Ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης). Οι καταγγελίες που προέκυψαν από τον έλεγχο αυτό ήταν οι παρακάτω:

  1. Έλλειψη άδειας λειτουργίας
  2. Μη χορήγηση τιμολογίων
  3. Μη απόδοση λογαριασμού στους Δήμους
  4. Συνεχιζόμενη απάτη με την είσπραξη χρημάτων από τους πελάτες (2.800) για την ανακύκλωση πλαστικοποιημένων και πλαστικών συσκευασιών.

Όλες οι παραπάνω καταγγελίες έγιναν από το ΠΑΚΟΕ στους

α. Πρόεδρο της ΚΕΔΕ (ήταν μέτοχος στην ΕΕΑΑ 35%) κύριο Γεώργιο Πατούλη σημερινό περιφερειάρχη.

          β. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κύριο Πέππα

          γ. Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου

          δ. Αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κύριο Σωκράτη Φάμελο

          ε. Πρόεδρο του ΕΟΑΝ κύριο Δημήτρη Πολιτόπουλο

στ. Δήμαρχο Φυλής

Κανείς από όλους τους παραπάνω δεν ασχολήθηκε και δεν απάντησε στις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ. Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου περιβάλλοντος κύριος Γραφάκος να ανακαλύψει ότι η ΕΕΑΑ είναι μια απάτη και ότι οφείλει στους Δήμους 87.000.000 ευρώ από το 2011 εως το 2018, γεγονός που του το είχαμε καταγγείλει πριν από μερικούς μήνες στο γραφείο του δίνοντας του όλα τα σχετικά έγγραφα. Έπρεπε να υπάρξει η μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΚΟΕ ούτως ώστε να ανακαλυφθεί η απατή αυτή.

          Επειδή η ΕΕΑΑ διαχειρίζεται δυστυχώς το 80% της ανακύκλωσης στην Ελλάδα με οικτρή αποτυχία γιατί μόλις το 5%των σκουπιδιών που παράγουν οι κάτοικοι της Αττικής ανακυκλώνεται.

          Εκτός από τα δισεκατομμύρια που εισπράττει ετησίως από τους πελάτες της η ΕΕΑΑ τώρα πρέπει να εισπράττει και από το υστέρημα του Ελληνικού λαού που αγόγγυστα πληρώνει δημοτικά τέλη.

          Το ΠΑΚΟΕ προτείνει:

  1. Να μην εγκριθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρίας
  2. Να αναλάβει προσωρινή διοικούσα επιτροπή την εταιρία
  3. Να γίνει διαχειριστικός εξονυχιστικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ
  4. Να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις των Δήμων που συνεργάστηκαν και συνεχίζουν να συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ.
  5. Να κατασχεθούν όλα της τα περιουσιακά στοιχεία.
  6. Επιτέλους η ΚΕΔΕ, ο Άρειος Πάγος και η κυβέρνηση να δικαιώσουν δημόσια το ΠΑΚΟΕ που τόσα χρόνια διαμαρτύρεται και καταγγέλλει τα προαναφερόμενα.

          Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε) έχει παρακρατήσει και δεν έχει αποδόσει, ως όφειλε , ποσό μεγαλύτερο των 87.000.000 ευρώ στους δήμους της χώρας για την χρονική περίοδο 2011-2018. Παρά ταύτα την Τετάρτη 13 Μαΐου  συνεδριάζει το ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει θέμα στην ημερήσια διάταξη την ανανέωση για 6 χρόνια και την έγκριση λειτουργίας και την έγκριση λειτουργίας του συλλογικού συστήματος της ΕΕΑΑ .

          Η ΕΕΑΑ έχει υποχρέωση να αποδίδει κατ’ αναλογία στους δήμους της χώρας 30 ευρώ ανά συλλεγόμενο τόνο ανακυκλωμένων υλικών από  τη διαχείριση των μπλε κάδων σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 118019/2009 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ανανέωσης έγκρισης του συλλογικού συστήματος της ΕΕΑΑ Α.Ε.  Η εταιρεία όμως έχει παρακρατήσει παράνομα ποσά που φτάνουν τα 87.394.620 και δεν τα έχει αποδόσει στους δήμους. Το ποσό αυτό προκύπτει από τις Ετήσιες Απολογιστικές Εκθέσεις των ετών 2009-2018 του συλλογικού συστήματος της ΕΕΑΑ οι οποίες έχουν κατατεθεί στον ΕΟΑΝ. Από το σύνολο των τόνων προκύπτει και το ποσό που αναλογεί κατ’έτος  προς τους δήμους.

          Η ανανέωση για 6 χρόνια της έγκρισης του συστήματος διαχείρισης των μπλε κάδων επρόκειτο να συζητηθεί στις 9 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκτάκτων συνθηκών στην χώρα. Επίσης δύο μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το θέμα αυτό.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τελικά η ΕΕΑΑ που έχει αναλάβει την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα. Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2001 ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση, κοινωνικού χαρακτήρα με μετόχους όλες σχεδόν τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και ελληνικές επιχειρήσεις βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την παραγωγή συσκευασιών ή την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων. Ο στόχος από τότε έως σήμερα είναι να ανταποκριθούν στην νομική υποχρέωση για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία ακολούθως ενσωματώθηκε στο εθνικό Δίκαιο της χώρας.

Μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε εναντίον της ΕΕΑΑ, επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι σύμφωνα με το καταστατικό  της η μετοχική της σύνθεση αντί να αποτελείται από δύο εταιρείες -υπόχρεους διαχειριστές , αποτελείτο από μια κερδοσκοπική εταιρεία κατά 65% , την Αξιοποίηση Υλικών Συσκευασίας Συμμετοχών (ΑΥΣ Συμμετοχών) και την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, άρα κανέναν υπόχρεο-διαχειριστή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΑΥΣ Συμμετοχών είχε συσταθεί μόλις δύο μήνες πριν τη σύσταση της ΕΕΑΑ Α.Ε. και μάλιστα, στο ίδιο συμβολαιογραφείο.

Άραγε το υπουργείο ΠΕΝ που εποπτεύει τη λειτουργία του ΕΟΑΝ και το υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει τους δήμους θα αναλάβουν ποτέ πρωτοβουλία για την εξόφληση των δήμων από την ΕΕΑΑ;

Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ