Όταν οι «φυσικοί πόροι» στον πλανήτη από την απληστία των μεγάλων «loby» πλεονάζουν ως προϊόν, τότε ευτυχώς η ανάγκη για αναζήτηση άλλων πόρων «αναβάλλεται» ή καλύτερα «αναστέλλεται».

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι ότι χωρίς να το θέλουν τα «loby» προστατεύεται το περιβάλλον και ιδιαίτερα η ανθρώπινη ζωή.

Έτσι καιρός είναι να σταματήσουν τα μεγαλόπνοα σχέδια που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια στρέμματα στη Δυτική Ελλάδα με αιτία τους ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.

Με αυτή τη συλλογιστική την γλύτωσε και η Κρήτη. Το ΠΑΚΟΕ δικαιώνεται συνεχώς εδώ και σαράντα χρόνια.

          Στις μέρες μας η κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και πετρέλαιο στο Αιγαίο. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε πως «με αυτές τις τιμές είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ενδιαφέρον για εξορύξεις». Μίλησε χαρακτηριστικά για την επένδυση στον Πρίνο που έχει σταματήσει να είναι πλέον κερδοφόρα λόγω της μείωσης στην τιμή του πετρελαίου (60%  μείωση). Επίσης είπε ότι είναι «εξαιρετικά αμφίβολο» εάν υφίσταται πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στην Ελλάδα.

          Με την κατάσταση αυτή βαίνουν προς εξομάλυνση οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου από τη μία και Τουρκίας από την άλλη πλευρά. Η ExxonMobil έκανε γνωστό πως σταματά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έως το Σεπτέμβριο του 2021 κάτι που οφείλεται στις χαμηλές τιμές πετρελαίου κυρίως και λιγότερο στην πανδημία του κορωνοϊού.

          Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκρίνεται κάνοντας κριτική για εξορύξεις σε περιοχές Natura, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε σχετικές περιβαλλοντικές άδειες σε περιοχές Natura. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές με τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών Natura και επίσης το κράτος που μέχρι τώρα ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας τώρα τα επιτρέπει όλα και  παντού.