ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Κανείς δεν αρρώστησε από τη Θεία Κοινωνία»

Πιστοί και ιερείς πειθάρχησαν σε γενικές γραμμές στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω του κορονοϊού, αν και δεν έλειψαν οι… «ηχηρές παραφωνίες». Εκτός από τα καλέσματα προς τους πιστούς να προχωρήσουν σε κατ΄ οίκον προσευχές, ορισμένοι ιερείς έστειλαν μήνυμα στους χριστιανούς πως μπορούν να κοινωνούν άφοβα εν μέσω πανδημίας.

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκαν φέτος οι λειτουργίες στις εκκλησίες κατά τις ημέρες του Πάσχα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου και συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

Μοιραία, οι πιστοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και σε γενικές γραμμές πειθάρχησαν στις αποφάσεις της Εκκλησίας.

Το ΠΑΚΟΕ επισκέφτηκε αρκετές εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και αντίκρισε κλειστές θύρες και λουκέτα. Παράλληλα, συνομίλησε με ορισμένους ιερείς, οι οποίοι τόνισαν πως θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Ιερής Συνόδου και κάλεσαν τους πιστούς να πράξουν αναλόγως.

«Ακολουθούμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου», δήλωσε ένας ιερέας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία στην περίπτωση των ανοιχτών εκκλησιών και της αθρόας προσέλευσης κόσμου σε αυτές: «Ο ιός μας έκανε να απέχουμε από τις λατρευτικές συνάξεις με το ποίμνιο, επειδή ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η ζωή είναι πολύτιμο αγαθό και δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές».

Για ακόμα μια φορά, δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις ιερέων που εξέφρασαν την πίστη τους στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, στέλνοντας μήνυμα στους πιστούς πως μπορούν να κοινωνούν άφοβα εν μέσω πανδημίας: «Κανείς δεν αρρώστησε με τη Θεία Κοινωνία που είναι σώμα και αίμα του Χριστού», δήλωσε χαρακτηριστικά ιερέας από εκκλησία της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως «Η Θεία Κοινωνία είναι το “φάρμακο της αθανασίας”».

Σε κάθε περίπτωση οι ιερείς ζήτησαν από τους πιστούς να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη κατά τις ημέρες του Πάσχα και τους κάλεσαν να προβούν σε προσευχές κατ’ οίκον. «Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να κοιτάμε με αισιοδοξία», είπε ένας ιερέας, για να συμπληρώσει ένας άλλος: «Αυτό το Πάσχα, ας κάνουμε ατομική προσευχή και ας ακολουθήσουμε τον δρόμο του Χριστού μέσα από την καρδιά μας».

Έσπασαν τους κανόνες

Ωστόσο, υπήρξαν και αυτοί που αψήφησαν τα μέρα και έγιναν αρνητικοί πρωταγωνιστές των ημερών.

Μεταξύ άλλων, περίπου 70 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής έξω από τον Ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την περιφορά του επιταφίου. Αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να προβεί σε 13 συλλήψεις.

Επίσης, στη σύλληψη του ιερέα της Παναγίας Ευαγγελίστριας Χίου προχώρησε η Ασφάλεια Χίου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Αιτία ήταν η επιλογή του ιερέα να λειτουργεί την εκκλησία με ανοιχτές τις πόρτες για το κοινό.

One Reply to “«Κανείς δεν αρρώστησε από τη Θεία Κοινωνία»

 1. Hello All
  Thanks for checking out my academic writing page . My name is Kobie.
  I have worked a long time in this niche. My aptitude for writing started at a young age. I wrote poetry as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into reporting eventually led me to academic writing. There is plenty of work for professional writers. I specialize in research papers , but have the skills to do all types of academic writing.
  Contact me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Kobie – [url=https://hub.docker.com/r/baileyanderson/writemyessay.today]baileyanderson/writemyessay.today[/url]Team

Comments are closed.