Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που το ΠΑΚΟΕ εντόπισε το πρόβλημα που αναφέρεται παρακάτω και διαπιστώνουμε σήμερα, με πρόσφατη έρευνά μας τα στοιχεία –της οποίας θα παρατεθούν στην εφημερίδα του ΠΑΚΟΕ «ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ για το περιβάλλον» που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου– ότι το πρόβλημα οξύνεται και κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του.
Επειδή επιστήμονες κύρους –ακόμα και ο Πάπας της Ρώμης– κατήγγειλε ότι η πανδημία είναι αποτέλεσμα της επικείμενης οικολογικής καταστροφής, γι’ αυτό το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι άμεσα οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της βορειοανατολικής Αττικής πρέπει να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν από τους «αρμόδιους» την άμεση λύση του προβλήματος.
Το ΠΑΚΟΕ θα είναι παρόν σε όποια ενέργεια υπάρξει.
Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το ΠΑΚΟΕ –πρωτοπόρο στη διάγνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης– έχει αναφερθεί επανειλημμένως και έχει καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα και παραρέματα της βόρειας και ανατολικής Αττικής (Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Άνοιξη κ.ά.). Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ούτε η περιφέρεια ούτε οι δημοτικές αρχές έχουν ασχοληθεί και επιλύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Αττική.
Ειδικότερα, στην περιοχή Κρυονέρι – Άγιος Στέφανος υπάρχει μια άτυπη βιομηχανική ζώνη, όπου δεκάδες βιομηχανίες (περίπου 300) έχουν στηθεί παράνομα και ρίχνουν ανενόχλητα και σε τακτική βάση τα απόβλητά τους στους δρόμους και τα παραρέματα της περιοχής. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων από συνεχείς μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί σε συγκεκριμένα σημεία ρεμάτων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου και στη διαδρομή αυτών, αποδεικνύουν ότι μικροβιολογικά υπάρχει έντονο φορτίο, εξαιτίας της απόρριψης ανεξέλεγκτων βοθρολυμάτων. Μάλιστα, περίπου στο 50% των δειγμάτων παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις των φωσφορικών, γεγονός που σηματοδοτεί την απόρριψη βιομηχανικών – βιοτεχνικών αποβλήτων εξαιτίας του καθαρισμού με διάφορα βαριά απορρυπαντικά. Υπογραμμίζεται πως τα τοξικά απόβλητα που διοχετεύονται στο φυσικό περιβάλλον είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τη χλωρίδα και την πανίδα τής συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της.
Καταγγελίες, μετρήσεις και επιδείνωση του προβλήματος
Από το 2015, το ΠΑΚΟΕ έχει προβεί σε αναφορές και καταγγελίες στον Άρειο Πάγο για την κατάσταση που υπάρχει στη βόρεια και ανατολική Αττική. Μεταξύ άλλων, τον Φεβρουάριο του 2019 το ΠΑΚΟΕ κατέθεσε στον πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγελία για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο ρέμα Κρυονερίου και στα παρακλάδια του, ακόμη και στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Διονύσου Αττικής (Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι). Είχαν προηγηθεί (Ιούλιος του 2018)σχετικές προφορικές καταγγελίες από μέλη του ΠΑΚΟΕ για ρύπανση από λύματα που ρέουν στα παρακείμενα ρέματα της περιοχής.
Μετά τις καταγγελίες, εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΑΚΟΕ προχώρησε σε δειγματοληψία από συγκεκριμένα σημεία του Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να διαπιστώσει το εύρος και την ακρίβεια των καταγγελιών. Έπειτα από τις αναλύσεις των μετρήσεων, που έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, διαπιστώθηκε ότι πράγματι τα δείγματα που λήφθησαν βρίθουν επικίνδυνων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, E-coli).
Στη συνέχεια, το ΠΑΚΟΕ ήρθε σε επαφή με τον Δήμο Διονύσου, όπου του εκτέθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και προτάθηκαν λύσεις για αυτόν τον σκοπό. Συμφωνήθηκε μάλιστα, η συμμετοχή του ΠΑΚΟΕ σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων, όμως αυτό δεν προχώρησε για γραφειοκρατικούς λόγους.
Επίσης, το ΠΑΚΟΕ απέστειλε στον τότε αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, επιστολή για τα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου Σταμάτας Διονύσου, γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων και καλώντας τον να πράξει τα δέοντα και τα νόμιμα. Δηλαδή, να προχωρήσει σε ελέγχους και εάν διαπιστώσει περιβαλλοντικές παραβάσεις, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να επιβάλει τις ανάλογες ποινές.
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του ΠΑΚΟΕ και τα σχετικά δημοσιεύματα στη εφημερίδα «ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ για το περιβάλλον», οι αρμόδιοι φορείς δεν προχώρησαν στη διευθέτηση του τεράστιου αυτού ζητήματος. Μάλιστα, η επανάληψη των δειγματολογικών μετρήσεων στην περιοχή από το ΠΑΚΟΕ έδειξε ότι τα επίπεδα κολοβακτηριδίων, εντερόκοκκων και Ε-coli είναι –αν όχι στα ίδια– σε υψηλότερα επίπεδα.
Η ευρεία σύσκεψη και οι «δεσμεύσεις»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με διευθυντικά στελέχη, αντιπεριφερειάρχες, επιστημονικούς συνεργάτες και εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους, με αντικείμενο τα ρέματα της Αττικής.
Αφού έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αφορούν τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων της Αττικής, αποφασίστηκαν οι μελλοντικές ενέργειες και συμφωνήθηκαν οι παρακάτω πρωτοβουλίες:
- Πλήρης και επικαιροποιημένη χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων
- Επιστολή στους Δήμους όλης της Αττικής με αίτημα την υπόδειξη και την προτεραιοποίηση των επικίνδυνων σημείων στα ρέματα στα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις
- Καταγραφή των εργολαβιών καθαρισμού που είναι σε εξέλιξη
- Καταγραφή αυθαίρετων κτιρίων και λοιπών κατασκευών σε ρέματα
- Σύσταση εργολαβίας «Επικινδυνότητας και Άμεσης Παρέμβασης» η οποία θα επιλαμβάνεται προβλημάτων όπου απαιτείται άμεση αντιμετώπιση
- Αύξηση των εργολαβιών, όπου κρίνεται απαραίτητο και λειτουργία τους σε όλη τη διάρκεια του έτους