ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 385/ 27-03-2020 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Αθήνα:27/03/20200

Αρ. Πρωτ:9696

Προς τους                                                            

  1. Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη  Πρωθυπουργό της Ελλάδας                      
  2. Κύριο Πικραμμένο Παναγιώτη Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
3)Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών 4)Κύριο Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
5)Κύριο Νικόλαο Δένδια Υπουργό Εξωτερικών 6)Κύριο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας
7)Κύριο Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη Υπ. Προστασίας Πολίτη 8)Κυρία Νίκη Κεραμέως Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων
9)Κύριο Ιωάννη Βρούτση Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 10)Κύριο Βασίλειο Κικίλια Υπουργό Υγείας
11)Κύριο Κωστή Χατζηδάκη ΥΠΕΝ 12)Κυρία Στυλιανή Μενδώνη Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού
13)Κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα Υπ. Δικαιοσύνης 14)Κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
15)Κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή Υπ. Υποδομών και Μεταφορών 16)Κύριο Ιωάννη Πλακιωτάκη Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
17)Κύριο Μάκη Βορίδη Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων 18)    Κύριο Θεοχάρη Θεοχάρη Υπουργό Τουρισμού
19)Κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη Υπ. Επικρατείας  
   

          Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Περιφερειάρχες

          Το ΠΑΚΟΕ μετά από σαράντα χρόνια αγώνων, παρεμβάσεων και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, χαιρετίζει τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα που πήρατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα σας επισημαίνει το γεγονός ότι τα οποιαδήποτε επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα που δυστυχώς συνεχίζουν να εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα σε ποτάμια, ρέματα και εδάφη ρυπαίνοντας τα ανεξέλεγκτα βιομηχανίες, πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, πλοία και αεροπλάνα.

          Για όλα αυτά δυστυχώς δεν ακούσαμε κανένα μέτρο θεραπευτικό και όχι προληπτικό.

          Θεωρώντας ότι το κοκτέιλ αυτών των ρύπων συνεργεί στην αποδόμηση του ανθρωπογενούς οικοσυστήματος  και ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές ιών και βακτηριδίων για αυτό το ΠΑΚΟΕ παρακολουθεί τα πρόσφατα γεγονότα της πανδημίας του κορονοϊού με πολύ αγωνία ενδιαφέρον και προσοχή. Τα κρούσματα παγκόσμια πληθαίνουν και ιδιαίτερα στη γείτονά μας Ιταλία.

          Εκτός όμως από τη φράση κλειδί «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και άλλες δύο φράσεις «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» και «ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ».

          Για αυτά όλα και με τα δεδομένα που μέχρι σήμερα υπάρχουν, τα οποία δυστυχώς στηρίζονται όχι σε πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία και κλινικές στατιστικές μελέτες, αλλά σε απλές καταγραφές  και πειραματισμούς για διάφορες μεθόδους  ίασης που εφαρμόζονται, το ΠΑΚΟΕ με την τεράστια εμπειρία και γνώση που διαθέτει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος (ήταν ο πρώτος φορέας που πραγματοποίησε στην Αθήνα μαζί με τον καθηγητή κύριο Τριχόπουλο επιδημιολογική μελέτη για το νέφος και τη θνησιμότητα), χωρίς φανφαρονισμούς και τυμπανοκρουσίες προγραμματίζει για τον Απρίλιο μήνα τις παρακάτω δράσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τις μετρήσεις – αναλύσεις που απαιτούνται προληπτικά να πραγματοποιούνται, ούτως ώστε να τεκμηριώνονται και να συσχετίζονται οι δείκτες ρύπανσης -μόλυνσης – νοσηρότητας – θνησιμότητας για τη σωστή λειτουργία των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.

          Εξαιτίας του γεγονότος ότι ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε όσο έπρεπε τον όρο «πρόληψη» για τις προαναφερόμενες λειτουργίες, εμφανίζονται κατά διαστήματα επιδημίες και η σημερινή τραγική πανδημία του κοροναϊού.

          Επειδή όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα είναι καθαρά προληπτικά και όχι θεραπευτικά, για αυτό περισσότερο απαιτούνται οι δράσεις που προγραμματίζει το ΠΑΚΟΕ και για αυτό ολόκληρο το ανθρώπινο εθελοντικό δυναμικό του ρίχνονται στον αγώνα για τεκμηρίωση και ενημέρωση.

  1. Μετρήσεις σε 24ωρη βάση ατμοσφαιρικών ρυπαντών  (ΡΜ10 , ΡΜ2,5 , VOC, Φορμαλδεΰδη) στο ύψος του ανθρώπου, σε κεντρικές οδούς πλατείες και κόμβους της Αττικής , δράσεις που έκανε και τον Ιανουάριο ούτως ώστε να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση.

Αυτή η έρευνα έχει στόχο να δούμε με τα υφιστάμενα κρούσματα του κοροναϊού που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι ανεξέλεγκτα και δεν γνωρίζουμε την διαδρομή τους κατά πόσο έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση από ΡΜ10 , ΡΜ2,5 ,VOC και Φορμαλδεΰδη.

  • Έλεγχο σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση όπως τα ρέματα της Άνοιξης και τον Ασωπό στα Οινόφυτα και Ωρωπό και Ελευσίνα Ασπρόπυργο ούτως ώστε να προτείνουμε ανάλογα μέτρα καθαρισμού, για να μην υπάρξουν εστίες μικροβιακές που πιθανόν να βοηθούν στη εξάπλωση.
  • Έλεγχος σε δέκα (10) συνεργεία – ιδιαίτερα φανοποιεία- της Αθήνας που έχουν την περισσότερη εργασία, ούτως ώστε να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ή και κλείσιμό τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα σας γνωστοποιηθούν  όπως και στον ΕΟΔΥ.

  • Με όλα τα υφιστάμενα διεθνώς στοιχεία για τη δομή, λειτουργία και ανάπτυξη του κοροναϊού – ιδιαίτερα από την αλληλογραφία με Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία της Κίνας και Ιταλίας και τις αναφορές της κατανομής των Ελληνικών υφιστάμενων στοιχείων, ειδική ομάδα του ΠΑΚΟΕ συνεπικουρούμενη από ειδικούς επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς βιοχημικούς θα συνταχθεί και  θα εκδοθεί ένα έντυπο 32 σελίδων που θα διατεθεί σε ευρείες ομάδες πληθυσμού, ούτως ώστε  να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν εμπεριστατωμένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης, με ταυτόχρονες χρηστικές  πληροφορίες για την αντιμετώπιση αυτού του φονικού εφιάλτη που λέγεται covid-19. Η έκδοση αυτή βέβαια θα εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ.

Για όλα τα παραπάνω το ΠΑΚΟΕ θα διαθέσει όλο το επιστημονικό, διοικητικό στελεχιακό δυναμικό του που λειτουργεί σε καθαρά  εθελοντική βάση για πολλά χρόνια, στηρίζοντας όλες τις δράσεις του.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΑ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ , ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2108100805-2107230505-2106924338 -6944201044 Ή ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ EMAIL pakoe@pakoe.gr, lab@pakoe.gr, kekpakoe@pakoe.gr

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. του ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος   Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης   Μύρωνας Φασουλάκης
Πανεπιστημιακός   Αγγειοχειρουργός