Τρία χρόνια… μείον στη ζωή μας

Το ΠΑΚΟΕ για μία ακόμη φορά δυστυχώς ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ. Όταν το 1980 ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του κατήγγειλε την αδιαφορία των «αρμόδιων» για το φωτοχημικό νέφος της Αθήνας, με συγκεκριμένα στοιχεία – πραγματοποίησε τότε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με τον καθηγητή Τριχόπουλο-        Οι «αρμόδιοι» δεν πήραν κανένα μέτρο και με την πίεση του ΠΑΚΟΕ βρήκαν την εύκολη λύση του αστυνομικού μέτρου του δακτυλίου, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Πρέπει άμεσα – αυτό προτείνει το ΠΑΚΟΕ- να καταργηθεί η χρήση πετρελαίου στα αυτοκίνητα και για το άμεσο μέλλον να προταχθεί η χρήση φυσικού αερίου.

          Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος ζωής των ανθρώπων ελαττώνεται κατά τρία χρόνια κατά μέσο όρο διεθνώς, εξαιτίας των διαφόρων μορφών ρύπανσης του αέρα που ευθύνεται για την μείωση του προσδόκιμου ζωής σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από τους πολέμους και τις νόσους όπως η ελονοσία και το AIDS, καθώς επίσης και το κάπνισμα. Οι μελετητές εκτιμούν ότι η ρύπανση του αέρα παγκοσμίως προκαλεί κάθε χρόνο περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάτι που ισοδυναμεί με τη συντόμευση κατά σχεδόν τρία χρόνια του προσδόκιμου ζωής όλης της ανθρωπότητας. Συγκριτικά το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια, το AIDS κατά 0,7 χρόνια, η ελονοσία κατά 0,6 χρόνια, και όλες οι μορφές βίας συμπεριλαμβανομένων των πολέμων κατά 0,3 χρόνια.

          Η ρύπανση προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία μέσω οξειδωτικού στρες στον οργανισμό κάτι που οδηγεί σε ασθένειες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης , το εγκεφαλικό, το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο αριθμός των θανάτων και η μείωση του προσδόκιμου ζωής από τη ρύπανση του αέρα συναγωνίζονται τις επιπτώσεις του καπνίσματος . Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «πανδημία» ρύπανσης του αέρα καθώς η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα στη δημόσια υγεία είναι πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

          Η ρύπανση διακρίνεται σε ανθρωπογενή που μπορεί να αποφευχθεί και σε ρύπανση από φυσικές αιτίες όπως η σκόνη της ερήμου και οι πυρκαγιές που δεν μπορούν να αποφευχθούν.  Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πρόωρων θανάτων είναι δυνατό να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Επίσης αν η ρύπανση μειωνόταν μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων , το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως θα αυξανόταν κατά ένα χρόνο τουλάχιστον.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ