Είναι τραγικό ένα μεγάλο νησί όπως είναι η Κρήτη που σήμερα τα βασικά του έσοδα είναι από τον «τουρισμό» να είναι γεμάτο από πλαστικά μικροσωματίδια, τα οποία δυστυχώς περνούν στα ψάρια ακόμη και στους ανθρώπους κατά την κολύμβηση. Έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο.
Αξιέπαινη η προσπάθεια της συνεργασίας, αλλά πρέπει να στραφούν οι οργανωτές και στην πρόληψη.
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Blue Islands», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, βρέθηκε ότι υψηλές συγκεντρώσεις μικρο-ινών από πλαστικά σημειώνονται στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ενόψει της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων που διαχειρίζονται τις παραλίες και ξενοδόχων.
Πιλοτικές δράσεις έχουν δείξει ότι όταν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα η συγκέντρωση μικρο-ινών και πλαστικών στην άμμο μειώνεται σημαντικά. Το μνημόνιο θα έχει διάρκεια δύο έτη και θα προβλέπει την τήρηση συγκεκριμένων όρων που θα μπαίνουν σε κάθε σύμβαση εκμετάλλευσης παραλίας, όπως τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, τασάκια, πληροφόρηση, αποφυγή πλαστικών μίας χρήσης κλπ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας τόνισε πως η Κρήτη και η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μείωση των πλαστικών. Εξάλλου θα υπάρξει σύντομα και ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία θα πρέπει η χώρα να προσαρμοστεί. «Ο στόχος είναι να εξαφανιστούν τα πλαστικά μίας χρήσης».
Αξίζει να αναφερθεί ότι επισκέπτες -τουρίστες από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν έμφαση στο σεβασμό που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις στο περιβάλλον.