Όλα αυτά κύριοι του ΥΠΕΝ πολύ καλά. Όμως οι μηχανισμοί για να οργανωθούν και να λειτουργήσουν θα περάσει…πολύς… χρόνος. Η ουσία από όσα καταλαβαίνουμε είναι σε ένα μεγάλο μέρος φοροεισπρακτική… για το παράβολο. Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει και το καταγγέλλει χρόνια, ότι για να απαλλαγούμε από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλους… καταποντισμούς η μόνη λύση, είναι πραγματικά να ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΟΥΝ οι χάρτες των δήθεν ιδιωτικών και δημόσιων δασών μας.
Το υπουργείο ΠΕΝ προχωράει σε δραστικά μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δασικών χαρτών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η ρύθμιση που φέρνει το ΥΠΕΝ προβλέπει την εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών περιοχών για τις οποίες πριν από το 1975 είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης με τις οποίες άλλαζε νομίμως ο χαρακτήρας από δασικός σε αγροτικός. Πρόκειται για διανομές, αναδασμούς, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση αλλά και άδειες του υπουργείου Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρει ότι «όλες οι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην Ε.Ε. και λάμβαναν επιδοτήσεις . Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τις παραπάνω πράξεις της διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως αγροτικές εκτάσεις».
Το μπέρδεμα ξεκίνησε όταν εκατοντάδες ιδιοκτήτες καλούνταν να «υπερασπιστούν» τις ιδιοκτησίες τους, με αποτέλεσμα οι αντιρρήσεις να είναι δυσανάλογες των επιτροπών και το σύστημα να κολλάει. Ακόμα όμως που ξεπερνούσαν το σκόπελο αυτό οι ιδιοκτήτες παρέμεναν με δεμένα χέρια καθώς η νομοθεσία προέβλεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου για όλο τον νομό και ακολούθως ο ιδιώτης να προχωρήσει σε πράξεις όπως μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου.
Τα δασικά αυθαίρετα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΥΠΕΝ. Το σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΝ προβλέπει την προσωρινή αναστολή κατεδάφισης με πληρωμή παραβόλου και εκ νέου εξέταση για το αν τελικά θα διατηρηθούν για τριάντα χρόνια. Αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων μπορούν υπό όρους να «τακτοποιούνται». Παρέχεται λοιπόν η δυνατότητα τακτοποίησης για χρονικό διάστημα 30 ετών των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εφόσον δεν είναι μεμονωμένες αλλά βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων, έχουν οικοδομηθεί πριν τον Ιούνιο 2011 και δεν βρίσκονται σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως ρέματα, Natura κλπ.
Μετά την ανάρτηση χαρτών για τις περιοχές που ήταν χαρακτηρισμένες ως οικιστικές πυκνώσεις, ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση προκειμένου να διασφαλίσει την περιουσία του αλλά και να κάνει υπαγωγή του δασικού αυθαιρέτου του με την καταβολή του σχετικού παραβόλου. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα γίνεται κατάρτιση οικονομοτεχνικών ανά περιφέρεια που θα προσδιορίζουν τις αστικές πυκνώσεις και θα τεκμηριώνουν την ανάγκη για προσωρινή διατήρηση των κατοικιών εντός αυτών. Ακολούθως το ΣτΕ θα αποφασίσει αν, πόσα και ποια δασικά αυθαίρετα θα διατηρηθούν. Αν το ΣτΕ αποφανθεί θετικά, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν ενώ δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητο.