Οι εφαρμογές αυτές ελπίζουμε να πιάσουν τόπο, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς βασική αποθήκευση δεδομένων η αποτυχία είναι σίγουρη.
Για αυτό πρώτα οι υπεύθυνοι πρέπει να παρακολουθούν την καθημερινότητα μιας και καθημερινά παράγονται 30-50 νέα είδη προϊόντων. Πραγματικά το ΠΑΚΟΕ θα απευθυνθεί στους αρμόδιους για να εξηγήσουν πως προμηθεύονται τα δεδομένα. Αξιέπαινη η προσπάθεια αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά.
Η εφαρμογή για κινητά Scan4Chem παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το ECOCITY. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν με εύκολο τρόπο πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη Ουσιών Πολύ Υψηλής Ανησυχίας ΟΠΥΑ (Substances of Very High Concern, SVHCs) στα προϊόντα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν καθημερινά. Η εφαρμογή αποσκοπεί στο να μειωθούν και τελικά καταργηθούν οι ΟΠΥΑ βγαίνοντας από την παραγωγική διαδικασία και των κύκλο ζωής των προϊόντων.
Η χρήση του είναι ως εξής: οι καταναλωτές σκανάρουν το barcode του προϊόντος και με απλά βήματα αποστέλλουν αίτημα στον προμηθευτή ώστε να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ΟΠΥΑ στο προϊόν. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν εντός 45 ημερών για το αν το προϊόν περιέχει κάποια ΟΠΥΑ σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,1%. Επίσης μπορούν να καταχωρίσουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους στη βάση δεδομένων που συνδέεται με την εφαρμογή έτσι ώστε αυτές να είναι άμεσα διαθέσιμες στους καταναλωτές.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής τονίζουν ότι «η επιτυχία της εφαρμογής είναι στο χέρι των καταναλωτών που ασκούν το δικαίωμά τους στη διαφάνεια σχετικά με τα προϊόντα καθημερινής χρήσης».