Το αποτεφρωτήριο όπως αναφέρεται πιο κάτω είναι η λύση όχι μόνο για τους συγγενείς των νεκρών, αλλά και για το περιβάλλον, όπου η σήψη στα νεκροταφεία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους υδροφορείς και για το φυσικό περιβάλλον.

          Πρέπει να θυμηθούμε – το είχε καταγγείλει το ΠΑΚΟΕ- πριν πέντε χρόνια στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης τα σκυλιά… έτρωγαν τα κόκαλα των νεκρών και επειδή οι τάφοι ήταν πολυόροφοι δεν αλλοιωνόταν ο νεκρός με αποτέλεσμα έντονη μυρωδιά και κακές συνθήκες διαβίωσης. Αυτό γίνεται και σε πολλά νεκροταφεία. Για το ΠΑΚΟΕ η λύση είναι τα αποτεφρωτήρια.

          Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στη Ριτσώνα μετά από αγώνες 23 ετών, αλλά τα δεδομένα είναι απογοητευτικά. Και τούτο γιατί είναι πολύ λίγοι αυτοί που επέλεξαν την αποτέφρωση και πιο συγκεκριμένα οι καύσεις νεκρών δεν ξεπερνούν τις 90 το μήνα, όπου το αποτεφρωτήριο για να είναι βιώσιμο χρειάζονται να γίνουν περί τις 1.000 καύσεις μηνιαίως. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης  Αντώνης Αλακιώτης που μαχόταν για το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην καύση από τη δεκαετία του ’90 αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σχέση με τις προσδοκίες και τα δεδομένα που είχε στα χέρια του. Επίσης τονίζει ότι τα ταφικά έθιμα είναι αυτά που αλλάζουν δυσκολότερα σε μία κοινωνία ενώ χρειάζονται πολλά χρόνια για να ενταχθούν στην κουλτούρα ενόςλαού.

          Το αποτεφρωτήριο διαθέτει δύο θαλάμους καύσης και υπάρχει υποδομή για άλλους δύο θαλάμους καύσης που λειτουργούν με φυσικό  αέριο. Η εγκατάσταση στη Ριτσώνα έχει και χώρο αναμονής για τους συγγενείς , σημείο πώλησης τεφροδόχων, αναψυκτήριο και πάρκινγκ. Επιπλέον, πολύ κοντά βρίσκεται ένα εκκλησάκι όπου γίνονται οι πολιτικές κηδείες πριν την καύση των νεκρών. Η σορός καίγεται στους 850οC για 75 λεπτά. Ύστερα από δύο ώρες  η τέφρα παραδίδεται στους οικείους του νεκρού μέσα σε ειδική τεφροδόχο. Η καύση κοστίζει 600 ευρώ όμως κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στο αποτεφρωτήριο. Πρέπει αρχικά να απευθυνθεί σε γραφείο τελετών που θα αναλάβει τα έξοδα καύσης και ότι άλλο ζητήσουν οι συγγενείς που έχει να κάνει με την τελετή.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ