ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ… ΣΤΑ ΟΠΛΑ

          Το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν έχει τέλος. Σωστά οι κάτοικοι εναντιώνονται στην εγκατάσταση εργοστασίου ΧΥΤΥ στο Γραμματικό επειδή η περιοχή δεν ενδείκνυται για τέτοιες δραστηριότητες μιας και θα μολυνθούν οι υδροφορείς και επειδή τα πετρώματα είναι σαθρά θα δημιουργούνται συνεχώς κατολισθήσεις.

          Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα φωνάζει να δημιουργηθούν τοπικά  (1-3 Δήμοι) ΚΔΑΥ και μονάδες κομποστοποίησης μιας και η ιστορία με την ανακύκλωση πηγαίνει στα τάρταρα. Εφαρμόστε κύριοι της εξουσίας εφικτές λύσεις.

          Μαζική κινητοποίηση εναντίον της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έλαβε χώρα πριν δέκα ημέρες στην πλατεία Γραμματικού, μετά από κάλεσμα των κοινοτήτων Ν, Μάκρης, Βαρνάβα, Μαραθώνα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαρνάβα Σπύρος Ηλίας αναφέρθηκε στο ρόλο Πατούλη- Σγουρού – Δούρου που τα τελευταία χρόνια «προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι» με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης. Βασικός στόχος των έργων που γίνονται είναι το κέρδος για τους ιδιώτες και όχι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ζήτησε ο χώρος αυτός να παραδοθεί στο δήμο όπου θα δημιουργηθεί αθλητικό – πολιτιστικό πάρκο. Επίσης πρότεινε να γίνουν ομάδες περιφρούρησης οι οποίες θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες αν ξεκινήσουν ρίψεις.

          Η αναγγελία της Περιφέρειας Αττικής για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ μέσα στο Μάρτιο στάθηκε αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης. Επί Ρένας Δούρου είχε γίνει μία τέτοια προσπάθεια  αλλά οι κάτοικοι αντιδρώντας κατάφεραν να αποκλείσουν για αρκετές ώρες ένα απορριμματοφόρο μέσα στο χώρο του ΧΥΤΥ και έτσι σταμάτησαν την μεταφορά.

          Οι τοπικές αρχές και φορείς θεωρούν ότι η περιοχή στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΥ είναι ακατάλληλη γιατί βρίσκεται επάνω σε ρέμα και σε περιοχή με σαθρά εδάφη.

          Στον Βαρνάβα ήδη λειτουργεί η πρώτη «σκοπιά» από τι ς 5 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και η κοινότητα Γραμματικού θα ξεκινήσει και μία ακόμη.