Εάν πραγματικά ισχύουν όσα καταγγέλλει και διαμαρτύρεται ο Δήμαρχος Κυθήρων, τότε πρέπει η «εξουσία» να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς σοβαρές και σωστές μελέτες και συναίνεση των κατοίκων μίας περιοχής, ούτε δυστυχώς οι ΑΠΕ θα προχωρήσουν. Το ΠΑΚΟΕ αναμφισβήτητα είναι υπέρ της εγκατάστασης ΑΠΕ, αλλά με τις νόμιμες προϋποθέσεις, τις σωστές μελέτες και όχι «καρμπόν» και βασικά την συναίνεση των κατοίκων.

          Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στα Κύθηρα, χωρίς όμως να φροντίσει να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές. Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας «PIRITIUM A.E.» που θα έχουν 30 ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερωτής 71μ. στη θέση «Φοινικιές» και «Μερμηγκάρης». Μόλις ο δήμαρχος πληροφορήθηκε το γεγονός από τη «Διαύγεια», έστειλε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στη ΡΑΕ.

          Σύμφωνα με το δήμαρχο οι περιοχές που έχουν επιλεγεί ανήκουν στο δήμο και δεν υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις ούτε εκτάσεις που να ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μπορεί πιθανά να αλλοιώσει τα περιβαλλοντικά, τουριστικά, οικιστικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά των Κυθήρων. Εξάλλου ζητάει από τη ΡΑΕ να γνωστοποιήσει στο δήμο βάσει ποιας διαδικασίας εξασφαλίστηκε η άδεια της εταιρείας , ενώ σημειώνει πως τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και οι γύρω βραχονησίδες λόγω της ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων που βρίσκονται σε αυτά έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και ρωτάει αν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη διατάραξη ή βλάβη αυτών των συστημάτων.

          Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση για την αδειοδότηση των εν λόγω αιολικών πάρκων είχε κατατεθεί από την «PIRITIUM A.E.» το 2007 και τα συμπληρωματικά στοιχεία κατατέθηκαν το… 2020.

Κατηγορίες: ΕΝΕΡΓΕΙΑ