Δώδεκα χρόνια βολοδέρνει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στην Αίγινα και το έργο μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας. Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη να απαντήσει το έργο σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Βιολογικός δεν υπάρχει και όλα τα… σκατά πέφτουν στη θάλασσα μέσω… βόθρων και επί το πλείστον απορροφητικών. Η βρώμα που αναδύεται το καλοκαίρι ιδιαίτερα τα βράδυα στο «περίφημο» λιμάνι της Αίγινας θα μείνει στην ιστορία. Και μετά από αυτά ο Δήμος έχει το «θράσσος» να υπεραμύνεται για το ότι οι θάλασσες είναι πεντακάθαρες. Ο δε υποθαλάσσιος αγωγός από την ΕΥΔΑΠ ακόμη… συνδέεται.

          Από το 2012 είχε ενταχθεί με απόφαση του ΥΠΕΚΑ το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑειφόροςΑνάπτυξη». Το κόστος του έργου υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει στα 13.680.225,70 και ο χρόνος υλοποίησης θα ήταν 43 μήνες.

          Σύμφωνα με το πλάνο θα παραδίδονταν μελέτες (τοπογραφική, γεωτεχνική, περιβαλλοντικές, υδραυλικών έργων, ηλεκτρομηχανολογική, χημικοτεχνική, στατική, μελέτη ΣΑΥ-ΦΑΥ, τεύχη δημοπράτησης) και οι αδειοδοτήσεις: ολοκληρωμένα και λειτουργικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων του οικισμού Αίγινας του Δήμου Αίγινας συνολικού μήκους 48χλμ. καθώς και μία ΕΕΛ δυναμικότητας 20ετίας 18.200 ι.κ. ολοκληρωμένη και λειτουργική.

          Ο βιολογικός καθαρισμός θα κατασκευαζόταν σε έκταση 40 στρεμμάτων στον όρμο Λυγέας που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων είχε σχεδιαστεί να γίνει μέσω χερσαίου αγωγού 150μ. και από εκεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 500μ. δυτικά του όρμου Λυγέα.

          Από το 2012 οπότε λειτούργησε η νεοσύστατη Περιφερειακή Ενότητα Νήσων για πρώτη χρονιά, δημιουργήθηκαν  ελπίδες για σύντομη θετική έκβαση των εγκαταστάσεων των παραπάνω υποδομών.

          Για τον υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης της Αίγινας με τη Σαλαμίνα του οποίου η προμελέτη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών  στις αρχές του 2013. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας του νερού στο τουριστικό αυτό νησί.

          Όσο αφορά την μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 13.680.000 ευρώ, ενώ η μελέτη δημοπρατήθηκε. Το έργο είναι σημαντικό για την Αίγινα  γιατί θα συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα δώσει την ευκαιρία για ενίσχυση του τουρισμού.

          Δυστυχώς αυτές οι ελπίδες δεν επαληθεύτηκαν.

          Οι υποψήφιοι ανάδοχοι της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Αίγινα με νερό ΕΥΔΑΠ , προχώρησαν σε προσφυγές  μετά από το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών. Η προσφορά της «ΑΚΤΩΡ»  αναδείχθηκε  ως κυρίαρχη, αλλά οι προσφυγές καθυστερούν την πρόοδο των διαδικασιών κατά τρεις τουλάχιστον μήνες και ειδικότερα την κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Βέβαια , αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην αναμονή περισσότερων από 40 χρόνια.

          Όσο αφορά το βιολογικό καθαρισμό προχωράει αργά. Η διοίκηση του κ. Σακιώτη ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και εξασφάλισε πόρους 14 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες είχαν κάνει προσφυγές για τη θέση εγκατάστασης του βιολογικού και έτσι η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων  του έργου «Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Αίγινας» ήρθε τον Οκτώβριο 2019. Τα επόμενα βήματα βρίσκονται σε ένα θετικό σημείο, παρά την αντίθεση του κ. Χατζηπέρου ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κατά τόπους μικροί βιολογικοί με παράλληλη επεξεργασία των λυμάτων.