Αγαπητέ φίλε πιστεύουμε ότι όλα τα ερωτηματικά απαντώνται με την εξής φράση.
Όλα τα γάλατα είναι υγιεινά εάν φυσικά είναι μόνο γάλα. Αυτό όμως δυστυχώς δεν γίνεται γιατί όλα τα «loby» των γαλακτοκομικών είναι διαπλεκόμενα με το κεντρικό ευρωπαϊκό κατεστημένο και βάζουν μέσα στο γάλα ότι πρόσθετο για να μην είναι… γάλα.
Αποστολέας | Παναγιώτης Καγκάνης |
Ημερομηνία | 2020-02-02 19:27 |
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας!
Είμαι τακτικός αναγνώστης της μηνιαίας εφημερίδας και σας συγχαίρω για τον αγώνα και τη προσπάθεια.
Στο παρελθόν, είχαμε επικοινωνήσει για ένα ζήτημα που με απασχολούσε και είχα λάβει από εσας χρήσιμες απαντήσεις και πληροφόρηση.
Ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί το τελευταίο (μεγάλο) χρονικό διάστημα, είναι το γάλα.
Δεν μιλώ για την διατροφική του αξία αλλά για την αγνότητα του και τη σχέση του με την ανθρώπινη υγεία, τα αυτοάνοσα, τις καρδιοπάθειες, την τοξικότητα που λέγεται ότι έχει το βιομηχανοποιημένο γάλα κτλ΄.
Αρχικά, έχουν γίνει εργαστηριακές μελέτες από εσας και αν ναι, θα μπορούσα να έχω πρόσβαση στα αποτελέσματα;
Ποιά είναι και ποιες οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους πολίτες;
Ισχύει ότι το αγελαδινό γάλα είναι επιβαρυμένο με χημικά κατάλοιπα έπειτα από ενέσεις με αντιβιοτικά που γίνονται κατά κόρον στις αγελάδες για να παράξουν περισσότερο γάλα ή είναι…. αστικός μύθος; Μήπως ισχύει σε κάποιες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα όπως διαβάζω; Ποιοί κανόνες ισχύουν στην Ε.Ε. και ποιό είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χώρα μας;
Tελικά, ο καταναλωτής κάνει καλά που επιλέγει το “φρέσκο” και 100% ελληνικό γάλα ή συγκριτικά θα ήταν προτιμότερο να επιλέξει το βιολογικό γάλα που πωλείται στα σουπερ μάρκετ (π.χ Μαράτα του Σκλαβενίτη ή Βιολογικό γάλα ΑΒ που είναι και τα δύο βιολογικά Υψηλής θερμικής Επεξεργασίας (διαρκείας 15 ημερών) προερχόμενα από την Γερμανία); Ποιό είναι καλύτερο με βάση τις δύο παραπάνω επιλογές; Επιλέγω Αγελαδινό, φρέσκο και ΔΕΛΤΑ πχ ή καλύτερα βιολογικό υψηλής θερμικής επεξεργασίας από την Γερμανία;
Είναι ασφαλές το ελληνικό γάλα γενικότερα;
Μήπως επιβάλλεται να κάνουμε στροφή προς άλλης προέλευσης γάλα (πχ κατσικίσιο;)
Τέλος, παρατηρώ ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, στο φρέσκο γάλα αναφέρει ότι οι αγελάδες εκτρέφονται με Μη Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές. Η συγκεκριμένη ένδειξη είναι ισοδύναμο της διασφάλισης της ασφάλειας του προϊόντος ή απλά και μόνο επίφαση για λόγους marketing;
Επίσης, παρατηρείται μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε φρέσκο αγελαδινό γάλα πασίγνωστης βιομηχανίας που προμηθεύει το σύνολο των σουπερ μαρκετ σε σχέση με το ίδιο γάλα που είναι προϊόν του σουπερ μάρκετ (πχ το Μαράτα του Σκλαβενίτη, το Γαλπο του Lidl κτλ). Πώς γίνεται το ένα γάλα, πχ ΔΕΛΤΑ, να έχει διπλάσια τιμή από το άλλο στο λίτρο;
Με συγχωρείτε εκ των προτέρων που τα ερωτήματα μου είναι τόσα, αλλά ειλικρινά αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας. Κάποια θέματα είναι δύσκολο να απαντηθούν με βάση την λογική προσέγγιση που διέπει -και πρέπει- να διέπει τα λογικά ανθρώπινα όντα.
Άλλωστε οι καιροί είναι περίεργοι, ακούγονται πολλά γύρω (και) από το εν λόγω ζήτημα και καλό είναι να αναζητούμε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες απαντήσεις, για να δρούμε -εκτος των άλλων- και ως υπεύθυνοι καταναλωτές. Ιδίως εμείς οι νεότεροι, που σε λίγα χρόνια – Θεού Θέλοντος – θα φέρουμε και παιδιά στον κόσμο…
Με εκτίμηση,
Π. Καγκάνης