Η πάλαι ποτέ οικο-ήπειρος Αυστραλία δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια μία ανελέητη επίθεση η οποία πολλοί την εξηγούν ως παρέμβαση της κλιματικής αλλαγής.
Όμως το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οικολογικής συνείδησης από τους κυβερνώντες, παρά το γεγονός ότι εθεωρείτο παράδειγμα προς μίμηση.
Η έλλειψη οργανωτικής δομής στα διάφορα οικοσυστήματα στην Αυστραλία αποδεικνύουν το χάσμα μεταξύ της οικολογίας και της αδιαφορίας.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Αργεντινής κα της Βραζιλίας, με μετρήσεις που έκαναν, διαπίστωσαν ότι οι στάχτες και ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας έφτασαν 12.000 χιλιόμετρα μακριά, στην περιοχή της Νότιας Αμερικής.
Σε μία ακόμη αυστραλιανή πολιτεία, αυτή της Βικτώριας, οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 26 μετά το θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζώων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο. Επιπλέον περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα. Η πιο θερμή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν η 18η Δεκεμβρίου οπότε η μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 41,9 οC.
Οι Αυστραλοί κατηγορούν τον πρωθυπουργό τους για καθυστερημένη ανταπόκριση κατά την έναρξη των πυρκαγιών αλλά και για άσχημο απολογισμό ενεργειών όσο αφορά την κλιματική αλλαγή. Ο πρωθυπουργός πάντως, τόνισε ότι θα μεταφέρει 1,2 δις. ευρώ από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα κάλεσε τους τουρίστες να μην αποθαρρυνθούν από τις πυρκαγιές ούτε να ακυρώσουν τις διακοπές τους