ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Πραγματικά χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες για να διαπιστώσει ο Έλληνας πολίτης ότι εάν ασχοληθεί σοβαρά και σε συνεργασία με τον Δήμο και όλοι μαζί οι πολίτες του Δήμου, τότε τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.

Ευτυχώς πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου δεν χρειάστηκε τη διαπλοκή των συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ιδιαίτερα στις συσκευασίες αφού το σύστημα λειτούργησε αποκλειστικά με την οργανωμένη πρωτοβουλία των πολιτών.

Ευχόμαστε και άλλοι δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου.

 Το Χαλάνδρι έχει θέσει ως στόχο το 2024 να καταλήγει για θάψιμο μόνο το 20% των σκουπιδιών. Το 2015 στο δήμο αυτόν υπήρχαν 4.500 πράσινοι κάδοι που χρησιμοποιούν όλοι οι δήμοι για τη συλλογή σκουπιδιών. Αρχικά τοποθετήθηκαν 1.500 μπλε κάδοι , όπου συλλέγονται τα υλικά συσκευασίας, που στη συνέχεια συμπληρώθηκαν και σήμερα η αναλογία έχει φτάσει το 1:1. Επιπλέον εγκαινιάστηκε η χωριστή συλλογή για χαρτιά και χαρτόνια σε κίτρινους κάδους.

Από τέσσερις συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες , μεταφέρθηκαν 2,21 τόνοι σκουπιδιών σε ειδικευμένη μονάδα στον Ασπρόπυργο και διαπιστώθηκε  ότι στους πράσινους κάδους είχε καταλήξει μόνο το 13% των σκουπιδιών που είναι δυνατό να ανακυκλωθεί.

 Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου είχαν και οικονομικά, γιατί τα τέλη καθαριότητας μειώθηκαν κατά 18-20%.  Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν και άλλο τα τέλη καθαριότητας καθώς το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών θα μειωθεί από 180 σε 120 ευρώ τον τόνο.

Έχουν επίσης εγκατασταθεί καφέ κάδοι στους οποίους συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών. Το «κλειδί» για την επιτυχία του ήταν ένα κλειδί. Προς το παρόν γίνεται πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου κατοικεί το 10% του πληθυσμού. Συνεργεία του δήμου πήγαν πόρτα πόρτα  και  μοίρασαν κάδους με κλειδιά. Έχουν ήδη τοποθετηθεί 90 καφά κάδοι , ο δήμος διαθέτει ακόμα 250 και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περί τους 900 για να καλυφθεί ο δήμος. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος βρέθηκε ότι το 50% των υπολειμμάτων τροφών συγκεντρώνεται στους καφέ κάδους. Από εκεί οδηγούνται σε χώρο όπου ξηραίνονται και τεμαχίζονται για  την παραγωγή βιοαερίου το οποίο χρησιμοποιείται σε δύο απορριμματοφόρα στα οποία έχει καταργηθεί το πετρέλαιο.