Όλα τα παρακάτω που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι στοιχεία αναφοράς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, δίχως να κάνει συγκριτικές μελέτες σε σχέση με το καθημερινό πρόβλημα των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων καθώς και την καύση πετρελαίου σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και μερικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

          Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 800.000-1.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την εισπνοή καρκινογόνων ΡΜ10  και ΡΜ2,5 σωματιδίων όπως και άλλων τοξικών οργανικών ενώσεων.

          Στις σελίδες 352-355 της ετήσιας έκθεσης του ΠΟΥ αναφέρονται ότι τα τζάκια αποτελούν το 8% των συνολικών εκπομπών των επικίνδυνων ρύπων που σκοτώνουν τους Ευρωπαίους.

          Για αυτό λοιπόν σίγουρα χρειάζεται προσοχή και ατομικός συνειδητός έλεγχος στον κάθε ένα «τζακάρχη» και όχι βίαιες παρεμβάσεις του κλεισίματος όλων των τζακιών.

          Με την ίδια συλλογιστική πρέπει και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν να σταματήσουν να κινούνται. «Παν μέτρον άριστον».

          Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες έχουν στραφεί στην καύση ξύλου και παραγώγων του για τη θέρμανσή τους. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλων ποσοτήτων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) , βενζολίου, διοξινών και των μικρότερων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 που διεισδύουν και εγκαθίσταται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και στη συνέχεια στο αίμα και έτσι φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του σπιτιού που έχει το αναμμένοτζάκι, στα γειτονικά σπίτια και στον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και πολλών άλλων νοσημάτων, όπως αναπνευστικά και καρδιοαγγειακά.

          Μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι η καύση ξύλου και πέλετ παρουσιάζουν τις υψηλότερες εκπομπές ΡΜ2,5 .Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί τους πολίτες να σταματήσουν να καίνε ξύλα για την προστασία της υγείας τους και των συμπολιτών τους, αλλά και για λόγους οικονομίας καθώς με το τζάκι δεν θερμαινεται όλο το σπίτι. Επίσης ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για την απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου και ηλεκτρικών συσκευών.

          Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εμπόρων ξυλείας για τζάκια, προκειμένου να διασφαλιστεί η  ποιότητα της ξυλείας, κάθε χρόνο στέλνονται δείγματα ελληνικών καυσόξυλων ελιάς, οξιάς και δρυός στον «Δημόκριτο» ο οποίος δίνει και τη σχετική πιστοποίηση. Τα ξύλα αποδεικνύονται ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση πετρελαίου. Ο πρόεδρος αναφέρει ότι  για να βγάλει κανείς την χρονιά , για τους τρεις μήνες του χειμώνα υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει ποσό 300 ευρώ. Όσο αφορά την κατανάλωση υγρών καυσίμων οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι φέτος έχει σημειωθεί σημαντική πτώση των ποσοτήτων των παραγγελιών σε πετρέλαιο θέρμανσης.