Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κούβα είναι ταχύτατοι και αυτό οφείλεται στην αργή αλλά σταθερή πορεία βασικών δεικτών για την ελεύθερη πια χώρα του Φιντέλ Κάστρο. Οι οικολογικοί δείκτες στη χώρα αυτή είναι 3-4 φορές πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., των ΗΠΑ και άλλων «δήθεν» ανεπτυγμένων κρατών.

Η οργανωμένη και αποδεδειγμένα τεκμηριωμένη ανάπτυξη στην Κούβα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο παραμέτρους. Πρώτη παράμετρος η πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων που απέδωσαν και δεύτερη παράμετρος η υψηλή κουλτούρα του λαού της Κούβας.

Tο ΠΑΚΟΕ επιβραβεύει τη στρατηγική της ανάπτυξης αυτής και πιστεύει ότι πολλές χώρες είναι σε θέση να το ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, η Κούβα βρέθηκε να είναι η πιο βιώσιμα αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο. Το σοσιαλιστικό αυτό νησί ξεπερνά προηγμένες  καπιταλιστικές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Κούβα μία περίοδο εμπάρκο έξι δεκαετιών.

Ο Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Index- SDI) που έχει σχεδιαστεί από τον ανθρωπολόγο και συγγραφέα Δρ Jason Hickel υπολογίζει τα αποτελέσματα με διαίρεση του σκορ «ανθρώπινης ανάπτυξης» ενός έθνους που προκύπτει με στατιστικές μετρήσεις του προσδόκιμου ζωής , της υγείας και της εκπαίδευσης με την «οικολογική υπέρβαση», στο βαθμό τον οποίο το αποτύπωμα άνθρακα  υπερβαίνει τα φυσικά όρια της Γης.

Χώρες με ισχυρή ανθρώπινη ανάπτυξη και χαμηλό περιβαλλοντικό βαθμό, πετυχαίνουν υψηλά σκορ, αλλά χώρες με μικρότερο προσδόκιμο ζωής καθώς και αυτές που υπερβαίνουν τα οικολογικά όρια εμφανίζονται προς τα κάτω.

 Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το 2015, η Κούβα είναι στην κορυφή με σκορ 0,859 ενώ η Βενεζουέλα είναι  δωδέκατη και η Αργεντινή δέκατη όγδοη.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index- HDI) χρησιμοποιείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών  για να εκδόσει τις ετήσιες αναφορές του από το 1990. Αυτός ο Δείκτης λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο της ζωής, την εκπαίδευση και το και μικτό εισόδημα ανά άτομο αλλά αγνοεί την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από οικονομική ανάπτυξη από κορυφαίες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρεταννία.

Κατηγορίες: KATAΝΑΛΩΤΗΣ