Πολλές φορές το ΠΑΚΟΕ έχει επισημάνει τις ατέλειες της δήθεν βιομηχανικής ανάπτυξης και της υπερκατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει στις Σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα στη Σουηδία.
Οι τεράστιοι όγκοι διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη Σουηδία, τα ποτάμια είναι ρυπασμένα από επικίνδυνους βιομηχανικούς ρύπους το ίδιο και οι λίμνες. Επίσης τα εδάφη είναι εμποτισμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης σπατάλης πρώτων υλών, της ανεπάρκειας καθαρισμού των αποβλήτων.
Ο καλός τρόπος ζωής και οι οργανωμένες κοινωνίες που λειτουργούν σαν το ρολόι δεν σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων μίας χώρας, όπως η Σουηδία δεν είναι σημαντικές.
Οι Σκανδιναβοί τα έχουν όλα. Σύστημα υγείας και εκπαίδευσης που ζηλεύει όλος ο κόσμος. Λογικές ώρες εργασίας και μεγάλες διακοπές επί πληρωμή. Παρουσιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας στον πλανήτη και βρίσκονται στην κορυφή κάθε βαθμολογίας της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Το Σκανδιναβικό μοντέλο αποτελεί ένα ξεκάθαρο και συναρπαστικό μοντέλο αντίθετο στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που έχει σφυροκοπήσει τον υπόλοιπο βιομηχανοποιημένο κόσμο με ανισότητα, κακή υγεία και αχρείαστη φτώχεια. Ως αντίδοτο στην πιο καταστροφική πλευρά του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς οι χώρες αυτές εμπνέουν προοδευτικές κινήσεις. Οι σκανδιναβικές χώρες θα έπρεπε να γιορτάζουν γιατί κάνουν τα πιο πολλά πράγματα σωστά. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό της οικολογικής καταστροφής .
Πρόκειται για κάτι που δεν αντιλαμβάνεται κάποιος με την πρώτη ματιά , καθώς ο αέρας είναι πάντα φρέσκος, στα πάρκα δεν υπάρχουν σκουπίδια, η συλλογή απορριμμάτων δουλεύει «ρολόι» και υπάρχουν μεγάλα δάση, ενώ οι κάτοικοι είναι συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά.
Αλλά τα στοιχεία λένε μια διαφορετική ιστορία. Οι χώρες αυτές έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών CO2 στον κόσμο που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Είναι χειρότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη και μόνο ελάχιστα καλύτερες από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Σαουδική Αραβία που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα στο μέγιστο βαθμό.
Άλλο πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση πρώτων υλών και υλικών που οδηγεί σε εξόντωση των ειδών και κλιματική αλλαγή.