Αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί το πρόβλημα των πλαστικών έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Όμως δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα. Με αυτή τη λύση θα αυξηθεί η έστω ανακύκλωση των πλαστικών ή η χρήση τους θα γίνει περισσότερη;

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα είδος μικροσκοπικών αλευροσκωλήκων είναι σε θέση να καταναλώνει φελιζόλ χωρίς να μαζεύονται τοξίνες στον οργανισμό του. Επομένως,  δεν διαταράσσεται η τροφική αλυσίδα  καθώς αυτό μετά την αποβολή του από το σκουλήκι καταναλώνεται ως πρωτεϊνούχο γεύμα από άλλα ζώα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλευροσκώληκες να καταναλώνουν ένα κομμάτι φελιζόλ και στη συνέχεια να αποβάλλουν 90% του επιβραδυντικού καύσης που περιέχεται στο πλαστικό μέσα σε 24 ώρες και το υπόλοιπο 10% εντός 48 ωρών.

Σύμφωνα με μελέτες κατά το 2015 χρησιμοποιήθηκαν περίπου 25.000.000 τόνοι επιβραδυντικού καύσης hexabromocyclododecane ή HBCD που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και αναμένεται να απαγορευτεί από την Ε.Ε. καθώς ευθύνεται για την εκδήλωση ενδοκρινολογικών διαταραχών και  νευροτοξικότητας.

Η ανακάλυψη αυτών των αλευροσκωλήκων είναι πολλά υποσχόμενη όσο αφορά την εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα των πλαστικών που βιώνει ο πλανήτης.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ