Όλα τα παρακάτω είναι γεγονότα που δικαιώνουν για μία ακόμη φορά το ΠΑΚΟΕ το οποίο το 2012 με καταγγελία του στην Ε.Ε και στους εισαγγελείς περιβάλλοντος στην Ελλάδα είχε καταγγείλει τα ίδια και χειρότερα περιστατικά. ΕΛΕΟΣ!
Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Monsanto έχει καταστρώσει σχέδιο με σκοπό να αμαυρώσει τη δουλειά και την προσωπικότητα της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Κάρεϊ Γκίλαμ, η οποία αρθρογραφεί επί σειρά ετών και έχει γράψει και βιβλίο συγκεντρώνοντας πλήθος από στοιχεία που αναδεικνύουν τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η εταιρεία προκειμένου να αποκρύψει τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup το οποίο παράγει.
Η δημοσιογράφος ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω του ρεπορτάζ που έγραψε στο βρετανικό «Guardian» στο οποίο αποκάλυψε τα emails μεταξύ του Έλληνα δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη και ανώτατων στελεχών της γερμανικής πολυεθνικής Bayer. Από τα emails αυτά προκύπτει ότι ο Θ. Δημάδης, τότε εκτελεστικός διευθυντής στην αμερικανική Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) συμφώνησε να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης από τη Bayer προς την ένωση αλλά και στον ίδιο προσωπικά έναντι ανταλλαγμάτων: η δημοσιογραφική ένωση να γίνει το όχημα μέσω του οποίου η γερμανική πολυεθνική θα αύξανε την επικοινωνιακή της επιροή. Παρακάτω παρατίθενται τμήματα της συνέντευξης που παραχώρησε η ίδια στο Documento.
Η Γκίλαμ θεωρεί ότι από τότε που η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αρνητική δημοσιότητα και εργάζεται πολύ σκληρά για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Τα emails που αναφέρθηκαν παραπάνω, δείχνουν ότι η συμφωνία της Bayer με την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών έγινε προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη μέσω επιφανών δημοσιογράφων που γράφουν άρθρα που διαβάζονται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο ρόλος της Monsanto και της Bayer είναι διπλός. Από τη μία με όπλο τα λεφτά και την επιρροή τους «ξελογιάζουν» δημοσιογράφους ώστε να τους παρέχουν ευνοϊκή κάλυψη και από την άλλη παρενοχλούν και επιδιώκουν να καταστρέψουν την καριέρα άλλων δημοσιογράφων των οποίων η δουλειά απειλεί τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Απαντώντας στο σχόλιο του Θ. Δημάδη ο οποίος αναρωτήθηκε αν είναι πράγματι δημοσιογράφος η Γκίλαμ, είπε ότι είναι πλέον κοινή πρακτική άνθρωποι που πιάνονται να κάνουν κάτι κακό να προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή δημιουργώντας αμφισβήτηση για κάποιον άλλο.
Σχετικά με το βιβλίο της, που έγραψε το 2016, είπε ότι το έγραψε προκειμένου να προειδοποιήσει το κοινό για το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto αλλά και ζιζανιοκτόνα από άλλες εταιρείες. Είχε πολλά στοιχεία καθώς άρχισε να κάνει ρεπορτάζ σχετικά με τη Monsanto από το 1998 για λογαριασμό του Reuters.
Η Monsanto είχε ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον της, επιχείρησε να δυσφημίσει τη δουλειά και να κηλιδώσει το χαρακτήρα της έτσι ώστε να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να σταματήσει να γράφει για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Η Monsanto είχε δώσει χρήματα σε δύο ιντερνετικές ομάδες προκειμένου να γράψουν αρνητικά πράγματα στο διαδίκτυο, ενώ όταν πλησίαζε ο καιρός δημοσίευσης του βιβλίου η εταιρεία προσπάθησε να το κηλιδώσει βάζοντας τρίτους να το κριτικάρουν, αρνητικά βέβαια. Η δημοσιογράφος τονίζει ότι είναι άδικο και ανήθικο μια εταιρεία κολοσσός να στοχεύει μία δημοσιογράφο και να προσπαθεί να αμαυρώσει την προσωπικότητά της, ιδίως από τη στιγμή που η δουλειά της είναι τεκμηριωμένη, δίκαιη και αληθινή. Για το λόγο αυτό αφού δεν μπορούν να βρουν κάτι μεμπτό στη δουλειά της, επιτίθεται προσωπικά σε αυτήν.
Όσο αφορά το κατά πόσο η γλυφοσάτη που αποτελεί συστατικό του Roundup είναι καρκινογόνα ουσία, πολλοί έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ζιζανιοκτόνου και της εμφάνισης καρκίνου, ενδοκρινικών διαταραχών και αναπαραγωγικών προβλημάτων. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν έχουν εντοπίσει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Δυστυχώς όμως κάποιες από τις μελέτες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί και επηρεαστεί από τη Monsanto, οπότε δεν είναι σίγουρη η αντικειμενικότητά τους. Υπάρχει πάντως σύγκρουση επιστημονικών απόψεων.
Τέλος η δημοσιογράφος τονίζει ότι η παγίωση της εταιρικής δύναμης παγκοσμίως και η στόχευση της δημοσιογραφίας από αυτές τις πανίσχυρες εταιρείες υπονομεύουν την ελευθεροτυπία και εμποδίζουν το κοινό να μαθαίνει αληθινές πληροφορίες σχετικά με σημαντικά θέματα.