Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ανθούπολη. Οι κάτοικοι αυτών των Δήμων είναι δυστυχώς όμηροι της ανεξέλεγκτης διαχείρισης και λειτουργίας άνομων κυκλωμάτων που «νέμονται» και κοροϊδεύουν την εξουσία με αποτέλεσμα τα παρακάτω που διαβάζετε.

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει στον Εισαγγελέα περιβάλλοντος όλα αυτά τα παράνομα και επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία φαινόμενα, αλλά… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ένα δεύτερο βουνό από μπάζα. Από πρόσφατη έρευνα που έγινε, εντοπίστηκαν 52 μικρές χωματερές με μπάζα, υλικά εκσκαφών και άλλα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο γύρω από τη λεωφόρο Σχιστού. 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου αναφέρει ότι το πιο σημαντικό εύρημα ήταν το πλήθος των μικρών χωματερών. Η περιοχή συστηματικά χρησιμοποιείται για την παράνομη απόρριψη μπάζων στα δυτικά του όρους , αλλά και στην «καρδιά» του βουνού, (α΄ ζώνη προστασίας ) καθώς επίσης και στα ανατολικά του όρους. Το πιο πάνω γεγονός οφείλεται στο συνδυασμό της οικονομικής κρίσης με το «μωσαϊκό» ανθρώπων που αποτελείται από πληθυσμιακές ομάδες με ανομοιογενή χαρακτηριστικά (ρομά, οικονομικοί μετανάστες και άτομα χαμηλής εισοδηματικής τάξης) που ενδιαφέρονται  κυρίως για την επιβίωση και λιγότερο για το περιβάλλον.

Εξάλλου και οι δραστηριότητες που συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα στο βουνό χειροτερεύουν την κατάσταση. Κτηνοτροφική μονάδα, μαρμαράδικα και μάντρες για σιδηρικά («σκραπ») λειτουργούν επιβαρύνοντας τα περιβάλλον.

Όμως, παρά τα παραπάνω, στο βουνό διατηρείται πλούσια βλάστηση. Η έρευνα κατέγραψε περισσότερα από 600 άγρια είδη εκ των οποίων κάποια απειλούμενα.