ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 376 / 12-12-2019 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε πολύ φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΚΟΕ κυρίου Παναγιώτη Χριστοδουλάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Καταρχήν ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ συνεχάρη τον κύριο Υπουργό για την προσωπική του επιτυχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που μετά από σαράντα χρόνια επιτέλους 288 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνειδητοποίησαν την ουσιαστική ύπαρξη του ελληνισμού παγκόσμια.

Η συζήτηση εστιάστηκε σε τρία καίρια θέματα που αγγίζουν την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων και κατ’ επέκταση την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Το πρώτο θέμα ήταν η διαχείριση των σκουπιδιών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ ανέλυσε τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπεί και συγκεκριμένα πρότεινε  τη δημιουργία ΚΔΑΥ και μονάδων κομποστοποίησης σε όμορους δήμους ούτως ώστε να είναι βιώσιμη επένδυση και να σταματήσει πια αυτή η αφόρητη κατάσταση της ύπαρξης σκουπιδιών χύδην σε πολλά σημεία πόλεων και ιδιαίτερα των νησιών μας.

Είναι αδιανόητο το κόστος  ανά τόνο σκουπιδιών που πηγαίνει στην κορεσμένη χωματερή της Φυλής να ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ, τη στιγμή που η ανακύκλωση στους ίδιους τους δήμους θα έχει έσοδα για το δήμο 50 ευρώ ανά τόνο.

Δεν μπορεί κανένας να συζητάει για ανακύκλωση σκουπιδιών όταν από τους 5.000 τόνους  ημερήσια παραγωγή στην Αττική η πραγματική ανακύκλωση που γίνεται δεν ξεπερνάει τους 150 τόνους.

Δυστυχώς προγράμματα ουσιαστικά ανακύκλωσης δεν έχει γίνει κανένα στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΑΝ και τα συστήματα ανακύκλωσης και ιδιαίτερα η ΕΕΑΑ δεν έχουν παρουσιάσει τα προβλεπόμενα από τις οδηγίες της Ε.Ε. Δεν είναι δυνατό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ στη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών  κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο  η ανακύκλωση πλαστικών στην Ελλάδα να μην ξεπερνάει το 4-5%  τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ πλησιάζει το 40%.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε με τον κύριο Υπουργό ήταν τα απόβλητα από τα ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργία  τα οποία πέφτουν ανεξέλεγκτα σε όλες τις ελαιοπαραγωγές περιοχές στην Ελλάδα.

Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ που αυτά τα απόβλητα μετατρέπονται σε πολυφαινόλες, πάστα ελιάς και άλλα προϊόντα.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στην προαναφερόμενη συνάντηση ήταν η αναδιάρθρωση και η σωστή λειτουργία του κρατικού φορέα ανακύκλωσης ΕΟΑΝ η οποία είναι επιτακτική ανάγκη.

Τέλος αποφασίστηκε η υποβολή στον κύριο Υπουργό συγκεκριμένου προγράμματος για τα προαναφερόμενα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ