Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει τη σημασία στην υγεία μας, των… πραγματικά βιολογικών προϊόντων. Τα αναφερόμενα παρακάτω είναι σωστά αρκεί να…τηρούνται. Με αυτές της προϋποθέσεις το ΠΑΚΟΕ επιβεβαιώνει τα παρακάτω.
Ποιοι οι λόγοι για να επιλέξουμε ένα βιολογικό κοτόπουλο;
- Ο… κύκλος ζωής.
Το βιολογικό κοτόπουλο, για να φθάσει στο κατάλληλο βάρος ώστε να οδηγηθεί για σφαγή με τελικό προορισμό το πιάτο μας, θα χρειαστεί να περάσουν το λιγότερο 81 ημέρες. Στην πράξη, το διάστημα αυτό είναι μεταξύ 90-100 ημέρες. Αντίθετα, ένα συμβατικής πτηνοτροφίας, θα χρειαστεί συνήθως μόλις 35-40 ημέρες, και… αρκετές ορμόνες, ώστε να φθάσουν σύντομα το επιθυμητό βάρος.
- Συνθήκες διαβίωσης…
Τα βιολογικά κοτόπουλα, κυκλοφορούν ελεύθερα σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα. Αντίθετα, τα συμβατικά αδελφάκια τους, πολλές φορές παραμένουν σε κλειστούς θαλάμους, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με διαθέσιμο χώρο μόλις 1τμ για 15-17 πουλιά.
Τα πρώτα, θα κινηθούν, θα τρέξουν, θα βοσκήσουν και το βράδυ πλέον θα κοιμηθούν γεμάτα υγεία. Τα συμβατικά, μέσω τεχνητού φωτισμού ώστε να έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι συνέχεια ημέρα, θα αφεθούν να τρώνε ακατάπαυστα, ακόμα και για περισσότερες από 20 ώρες ημερησίως.
- Διατροφή…
Τα βιολογικά κοτόπουλα, βοσκούν ελεύθερα στην ύπαιθρο, ενώ συμπληρωματικά ταΐζονται με βιολογικά δημητριακά. Απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένες τροφές και το ζωικό λίπος.
Στα συμβατικά, σε συνθήκες σχεδόν ακινησίας ώστε να παχύνουν γρήγορα, συχνά θα χορηγηθούν αυξητικές ουσίες ( ορμόνες ), θα τους δοθούν συνθετικά αμινοξέα, ενώ ορισμένοι επιτήδειοι θα προσθέσουν στη ζωοτροφή και χρωστικές, ώστε να κιτρινίσει το κρέας του πουλερικού και να έχει τη ψευδαίσθηση ο καταναλωτής πως τρέφεται με καλαμπόκι !!! (Τα κοτόπουλα τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με καλαμπόκι, στα πόδια τους έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα).
- Αντιμετώπιση ασθενειών…
Στη βιολογική πτηνοτροφία, μεγάλη έμφαση δίνεται στην πρόληψη. Τα βιολογικά κοτόπουλα, είναι υποχρεωμένα να ασκούνται, ώστε να παραμείνουν υγιή και χωρίς περιττό λίπος.
Η έλλειψη συνωστισμού, σε συνάρτηση με την επιλογή ανθεκτικής ράτσας, εγγυάται την υγεία του πτηνού. Αν όμως παρόλα αυτά ασθενήσει, εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η ομοιοπαθητική.
Απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών, η οποία αποτελεί σύνηθες πρακτική στα μη βιολογικά κοτόπουλα.
Πιστοποίηση και έλεγχος…
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, τα ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία βιολογικών προϊόντων. Ποιος όμως μας εγγυάται πως μια πτηνοτροφική μονάδα θα ακολουθήσει όλους αυτούς τους κανόνες ;
To έργο αυτό το έχουν αναλάβει οι οργανισμοί πιστοποίησης, οι οποίοι ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν σε όλα τα στάδια παραγωγής του. Οι ζωοτροφές, οι εγκαταστάσεις, οι συνθήκες διαβίωσης περνούν από το μικροσκόπιο των πιστοποιητικών οργανισμών, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για το τι καταναλώνει.
Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά τις ορμόνες και τα φάρμακα !!!
Τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες και τα υπόλοιπα φάρμακα και σκευάσματα που χορηγούνται στα ζώα στη συμβατική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, μέσω της κατανάλωσης του κρέατος ή των ζωικών παραγώγων τους, από τον άνθρωπο, απορροφούνται από τον οργανισμό μας.
Ετσι λοιπόν, στην ουσία επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επικίνδυνες ουσίες και σκευάσματα, έστω και με έμμεσο τρόπο…
Πηγή https://www.organiclife.gr/