Το ΠΑΚΟΕ πριν δεκαπέντε χρόνια είχε πραγματοποιήσει μεγάλη έρευνα για την ΑΓΕΤ στον Βόλο. Την πέταξαν όλοι… στα σκουπίδια. Τώρα μπαίνει το κάρβουνο, το RDF και άλλα δήθεν καύσιμα και η κατάσταση γίνεται συνεχώς αφόρητη. Ο πιο εύκολος τρόπος να αποποιηθούν τις ευθύνες όλοι οι «υπεύθυνοι» είναι ο πόλεμος των αριθμών με την αμφισβήτηση των μετρήσεων.
Οι άνθρωποι όμως πεθαίνουν και αυτοί κοιμούνται.
Σε δηλώσεις του στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μίλησε κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και κατά καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τόνισε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε οκτώ νέους σταθμούς μέτρησης, δύο σε κάθε Νομό, και ταυτόχρονα προχωρεί την μελέτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης συνεργάζεται με τον «Δημόκριτο» για τα φουράνια και τις διοξίνες , ενώ κάνει και ελέγχους στο έδαφος, το νερό και τον αέρα.
Κατηγόρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι κορόιδεψε την Περιφέρεια και τους Θεσσαλούς. Είχε πει ότι θα φέρει δύο νέους σταθμούς σε Βόλο και Λάρισα, αλλά δεν έδινε έγκριση για να πάρει η Περιφέρεια τους σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Τελικά άφησε έξω τη Θεσσαλία, εξυπηρετώντας «ημέτερους».
Θεωρεί ότι βάλλεται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί δεν έδωσε την μελέτη σε αυτούς, ενώ ανέφερε ότι δεν έχουν ούτε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα τους δώσει το σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Πιστεύει ότι οι καθηγητές αυτοί είναι υπόλογοι, γιατί τους θρέφουν ο Βόλος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι της Μαγνησίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο αποτιμούν την ημερίδα ως επιτυχή τόσο ως προς την επάρκεια, αρτιότητα και τεκμηρίωση των επιστημονικών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, αλλά και ως προς το ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι πολυάριθμες παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, ενώ θεωρούν ικανοποιητική την συμμετοχή του κοινού είτε με φυσική παρουσία είτε εξ’ αποστάσεως (live streaming).
Οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα εκτιμούν ότι η πλήρης επιβεβαίωση της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου έχει πλέον ενδημικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά. Όπως αποδείχθηκε από όλες τις μελέτες που παρουσιάστηκαν το πρόβλημα παραμένει παρά τη διαφαινόμενη πτωτική τάση, τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει καθώς τη δυσκολία συστηματικά αξιόπιστης αποτύπωσης των επιμέρους παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου. Λόγω αυτών των δεδομένων αποδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη ανάπτυξης και συστηματικής λειτουργίας ενός αξιόπιστου δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης με συνεχή καταγραφή του προβλήματος και δημοσιοποίηση των ευρημάτων.
Σχετικά με τις αρνητικές κριτικές για την απουσία της Περιφέρειας από την ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο και την υποβάθμισή της με αυτό τον τρόπο, ο Κ. Αγοραστός είπε πως «καλό θα είναι να μιλούν για τη δημόσια υγεία όσοι έχουν στοιχεία από πιστοποιημένες πηγές […] Δεν περιμέναμε να μας δώσει λεφτά το υπουργείο ή να εντάξουμε με ΕΣΠΑ τους σταθμούς μέτρησης. Φέραμε έναν πιο σύγχρονο σταθμό μέτρησης. Είναι μετακινούμενος και μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί και σε άλλες περιοχές».
Επίσης προχωράει η μελέτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο σχετικά με την προέλευση της μυρωδιάς και την ποιότητα του αέρα.