Το ΠΑΚΟΕ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τα παρακάτω και επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής. Εάν τιθασεύσουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο διαβίωσης μας, τα αυτοάνοσα θα περιοριστούν και μπορούμε να το κάνουμε αρκεί να το θελήσουμε.
Μιλώντας για αυτοάνοσα νοσήματα εννοούμε αυτά που δημιουργούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και επιτίθεται στον εαυτό του, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να είναι σε έξαρση ή να «κοιμάται».
Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής , με το τι βιώνουμε, με το τι αισθανόμαστε αλλά και με το τι καταναλώνουμε. Οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τη βιοχημική ή τη γενετική πληροφορία σε επίπεδο κυττάρου , ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως ξένο από τον ίδιο τον οργανισμό, ενοχοποιείται για την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Έτσι λοιπόν το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό, ενώ στόχος των ειδικών είναι η επαναφορά των κυττάρων στην πρότερη ισορροπία. Ο ιδανικός τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι ένα μοντέλο στοχευμένης και εξατομικευμένης αντιμετώπισης που στηρίζεται σε πρωτόκολλα και σε επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν έμπρακτα πώς αποκαθίσταται η βιοχημική ισορροπία του οργανισμού.
Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα φυτοφάρμακα, συντηρητικά, χρωστικές και άλλα επικίνδυνα στοιχεία θεωρούνται ανεπαρκή στο να προσφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος. Έτσι με την πάροδο των ετών το φορτίο της επικινδυνότητας που συσσωρεύεται στα κύτταρά μας, τα αλλοιώνει σε τέτοιο βαθμό που κάποια από αυτά αναγνωρίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας ως ξένα.
Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι αυτή από την οποία προκύπτουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία και για την ευεξία των ασθενών. Οφέλη που τεκμηριώνονται με ανάλογους δείκτες εξετάσεων και με κλινικά αποτελέσματα.