Αποδεδειγμένα τα δάση του Αμαζονίου ήταν και είναι οι εξισορροπιστές στα λειτουργούντα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Επειδή, όμως, η απληστία και η αισχροκέρδεια πολλών συνανθρώπων μας αγγίζει τα όρια του παραλόγου οι συμπεριφορές των επίδοξων παράνομων υλοτόμων αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την σημασία των τροπικών δασών στη λειτουργία των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων, εντούτοις η ξυλεία που χρησιμοποιείται σε διάφορες υπερπολυτελείς κατασκευές υπερέχει της ανθρώπινης ζωής.

Το όνομά του Πάουλο Παουλίνο Γκουαζαζάρα και ήταν πιο γνωστός ως μέλος των «φρουρών του δάσους του Αμαζονίου», με το προσωνύμιο «Λύκος». Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου έπεσε νεκρός σε ηλικία είκοσι ετών από πυρά παράνομων υλοτόμων, την ώρα που κυνηγούσε. Αφήνει πίσω του ένα γιο.

Η ομάδα του εγκλωβίστηκε σε ενέδρα και δέχθηκε πυρά. Ο Πάουλο πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ ένα άλλο μέλος της ομάδας τραυματίστηκε.

Ποιοι είναι οι «Φρουροί του Δάσους»

Η φυλή Γκουαζαζάρα της Βραζιλίας, που μετρά περίπου 20.000 μέλη, έχει συστήσει ομάδες περιφρούρησης του Αμαζονίου, που ονομάζονται «Φρουροί του Δάσους». Πραγματοποιούν περιπολίες για να εντοπίζουν και να εκδιώκουν τους παράνομους υλοτόμους και ανθρακωρύχους που λυμαίνονται τον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου της γης.

Σε ανάλογες περιπολίες προβαίνουν και μέλη της φυλής Τικούνα, στο Περού.

Στην επίμαχη περιοχή που φυλάσσουν οι Γκουαζαζάρα, ζει σε απομόνωση και η φυλή Άβα Γκουάζα, μία από τις περισσότερο απειλούμενες φυλές του κόσμου.

Οι αυτόχθονες της Βραζιλίας καταγγέλλουν ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Βραζιλίας ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι εισβολείς είναι ανεξέλεγκτοι.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον φόβο» είχε δηλώσει ο Πάουλο στο Reuters, περίπου δύο μήνες νωρίτερα, παραδεχόμενος ότι η περιφρούρηση του δάσους είχε γίνει πιο επικίνδυνη.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας από την πλευρά της υποστήριξε  ότι θα στείλει στην περιοχή ειδική ομάδα για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Πάουλο.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ