Στο επίκεντρο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη βρέθηκαν οι επικείμενες αποφάσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο και κυρίως οι αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών που ευτυχώς δεν έχουν εκλείψει.

Καταγράφεται στον τύπο η περίπτωση του Βόλου, όπου οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί κατά της καύσης απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, την ώρα που επιστημονική έρευνα δείχνει πρόωρους θανάτους από εγκεφαλικά κατά 400% και καρκίνους του ήπατος 300% πάνω σε σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο.

Όπως μεταφέρεται, τις εργασίες της απασχόλησαν οι κρίσιμες προσεχείς αποφάσεις για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) που έχουν δρομολογηθεί από καιρό με την ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ενώ λίγα χιλιόμετρα στα δυτικά, δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου διαδήλωναν κατά της δυσοσμίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

Ακόμα, σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε συμβατότητα του ΠΕΣΔΑ ΚΜ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), την Οδηγία 98/2008 και την Οδηγία 852/2018 που θέτει αυξημένους στόχους ανακύκλωσης. Το νέο ΕΣΔΑ (2015) θεωρείται ότι ενσωμάτωσε την αντίληψη και τις θέσεις των κινημάτων, καθορίζοντας τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να διαμορφωθούν και τα καινούρια ΠΕΣΔΑ: δηλαδή, ανάκτηση 50% με προδιαλογή στην πηγή μέσα από την καθιέρωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) που εκπόνησαν οι δήμοι και ενσωματώθηκε στο ΠΕΣΔΑ. Ακόμη, το συνεχώς μειούμενο υπόλοιπο σύμμεικτων απορριμμάτων να οδηγείται σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μηχανικής επεξεργασίας όπου θα ανακτάται το 24% και το υπόλοιπο 26% θα διατίθεται σε ΧΥΤΥ.

Ωστόσο, εκφράστηκαν και επιφυλάξεις αναφορικά με τα Τοπικά Σχέδια που έχουν συμπεριληφθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Εκτός από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, που θα εξυπηρετεί Σέρρες και Κιλκίς, προβλέπονται επίσης ΜΕΑ στον Αγ. Αντώνιο Θεσσαλονίκης για τη Χαλκιδική και τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης (40%), δυναμικότητας 129.300 τόνων ανά έτος και ΜΕΑ στη Σίνδο δυναμικότητας 261.600 τόνων ανά έτος. Ακόμη προβλέπονται 12 μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών (ΜΕΒΑ).

Ο συνολικός αριθμός δρομολογίων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων προς τις Μονάδες Επεξεργασίας υπολογίζεται ότι θα είναι 19.069 και οι συνολικές χιλιομετρικές αποστάσεις 636.186 χλμ. για το βασικό σενάριο και 723.228 χλμ. για το εναλλακτικό.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη μεταφορά των σύμμεικτων πιστεύεται ότι αποκρύβονται και δεν αποτιμώνται από τη ΣΜΠΕ και όσους γνωμοδότησαν. Παραβλέπεται, επίσης, ότι καταστρατηγείται η αρχή της εγγύτητας, δηλ. ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων στο κοντινότερο στον πολίτη επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμετοχή και ο έλεγχος της τοπικής κοινωνίας.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ