Οι αντιθέσεις στις κοινωνίες μας και στα οικοσυστήματα είναι τόσο πολλές και πολύπλοκες που δυστυχώς ο ΄δείκτης ισορροπίας στους τρείς βασικούς τομείς της οικολογίας, της οικονομίας και της ατομικής ευθύνης πρέπει να σταθεροποιηθούν σε μία συνισταμένη, η οποία θα έχει στόχο την ανθρώπινη ευημερία. Η πρακτική ευθύνη δεν σημαίνει ότι τα lobby των ισχυρών της γης είναι ισοδύναμα με την προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Καιρός να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.
Η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιλήφθηκε τη Γη ως ένα όλον πιθανότατα ήταν όταν οι πρώτοι αστροναύτες έστειλαν τις φωτογραφίες του μικρού μας πλανήτη. Από τότε εμείς οι άνθρωποι κάναμε και κάνουμε πολλά για να καταστρέψουμε όχι μόνο τον πλανήτη μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Τα τρία ρήγματα πάνω στα οποία ισορροπούμε είναι τα εξής:
- Οικολογικό / Οικουμενικό. Χρησιμοποιούμε μιάμιση (1,5) φορά την αναπαραγωγική δυνατότητα του πλανήτη μας σε καύσιμα, σε ορυκτά, σε τροφή και πόσιμο νερό στη δυνατότητα του αέρα, του εδάφους και της θάλασσας να αυτοκαθαριστούν.
- Οικονομικό / Κοινωνικό. Η περιουσία των οκτώ πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά την αθροιστική περιουσία του μισού πληθυσμού της Γης. Αυτοί οι οκτώ έχουν στην κατοχή τους πιο πολλά από όσο 3,8 δις. κάτοικοι της πολυπληθέστερης ηπείρου μας.
- Υπαρξιακό / Ατομικό. Κάθε χρόνο οι αυτοκτονίες φτάνουν τις 800.000, αλλά το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς πολλές καταγράφονται ως ατυχήματα ή ως θάνατοι από φυσικά αίτια. Οι θάνατοι από όλους τους πολέμους, τους φόνους και τις φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο αθροιστικά είναι πολύ λιγότεροι (580.000).
Η φράση «προσωπική ευθύνη» είναι η καταλληλότερη για να περιγράψει τον τρόπο που μπορούμε να επουλώσουμε αυτά τα ρήγματα. Από τη μία μπορούμε να κατηγορούμε τους άλλους ή αλλιώς να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.
- Να διαλέξουμε το που θα εστιάσουμε. Σε αυτά για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι ή σε αυτά που δεν μπορούμε;
- Να διαλέξουμε το νόημα που θα δώσουμε σε κάθε πρόβλημα. Ήρθε για να μας κάνει καλύτερους ή για να μας τη «σπάσει»;
- Να διαλέξουμε τι θα κάνουμε για αυτό. Θα επικεντρωθούμε στα προβλήματα που μας βασανίζουν ή στις λύσεις που μας αναλογούν;