To ΠΑΚΟΕ στις έξι αυτές εξαγγελίες της κυβέρνησης ώστε η χώρα μας να ξεπερνάει την ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση από το 2010 έχει ξεκινήσει αγώνες ενημέρωσης του λαού και πίεσης των κυβερνήσεων ουτοσώστε να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να λύσουμε τα οξυμένα προβλήματα από την κακοδιαχείριση των αποβλήτων. Όσο αναφορά την ανακύκλωση χρειάζονται έντονες αλλαγές και πραγματικές παρεμβάσεις ουτοσώστε να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα και το σημερινό 10% της ανακύκλωσης να φτάσει τουλάχιστον 20% την επόμενη δεκαετία. Όσο αναφορά το πρόβλημα με την ηλεκτρενέργεια στα μη διασυνδεδεμένα νησιά μας, το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά που συνεχώς γράφουμε ότι είναι ο καθρέπτης του τουρισμού μας.
Η κυβέρνηση δρομολογεί έξι παρεμβάσεις για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική, με στόχο την επέκταση των καθαρών μορφών ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Απολιγνιτοποίηση. Στόχος η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028. Δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Η ΔΕΗ μόνο πέρυσι έχασε 200 εκ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που «από ρουμπίνι και πετράδι ε΄χουν γίνει βαρίδι με όρους οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς.
- Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Σχεδιάζεται το ποσοστό «πράσινης» ενέργειας να ανέλθει στο 35% το 2030, αντί του 31% που ήταν ο αρχικός στόχος και του 17% που είναι σήμερα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι οι αδειοδοτήσεις απαιτούν έως και 10 χρόνια, περίοδος που είναι πενταπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δύο ετών.
- Εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, ο στόχος είναι εξοικονόμηση σε ποσοστό άνω του 33% μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται και επεκτείνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενώ εφαρμόζονται και άλλα προγράμματα τόσο σε δημόσια κτίρια όσο και σε ιδιωτικά.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση επεκτείνονται οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και ενισχύεται η ανακύκλωση από το 18% στο 30% και εφαρμόζεται ο καφέ κάδος για τα οργανικά απόβλητα σε όλη τη χώρα.
- Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να ανεχόμαστε νησιά απαράμιλλου φυσικού κάλλους να επιβαρύνονται από ηλεκτροπαραγωγή που βασίζεται σε εργοστάσια παλαιάς τεχνολογίας που καίνε μαζούτ. Υπολογίζεται ότι το έργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής θα αποσβεστεί σε δύο-τρία χρόνια.
- Ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για μία τεχνολογία αιχμής στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και θα δοθούν κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Η αρχή θα γίνει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τα νέα λεωφορεία που θα αγοραστούν να είναι ηλεκτροκίνητα. Ενώ στόχος είναι από λιγότερο του 1% σήμερα, να φτάσουμε περίπου στο 10% μέχρι το 2030 στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων