Το ΠΑΚΟΕ χρόνια «φωνάζει» ώστε να υπάρξει εναλλακτική λύση στο καρκινογόνο ρυπογόνο και επικίνδυνο σύστημα της ενέργειας που παράγεται από το λιγνίτη. Όμως χρόνια τώρα κανείς δεν ακούει τη φωνή χιλιάδων ανθρώπων που δυστυχώς αργοπεθαίνουν από τα επικίνδυνα και θανατηφόρα σωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5 που εκπέμπονται από τους λιγνιτικούς σταθμούς. Ο μύθος ότι η ενέργεια από το λιγνίτη είναι φτηνή είναι αδιαμφισβήτητα ψευδής επειδή δεν συνυπολογίζονται οι περιβαλλοντικές καταστροφές (χωριά εξαφανίζονται, εκατοντάδες χιλιάδες χέρσες εκτάσεις δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, υπόγειοι υδροφορείς ρυπαίνονται και μολύνονται και χιλιάδες πολίτες υποφέρουν με χρόνια νοσήματα). Και όλα αυτά στο βωμό μιας καθεστηκίας τάξης συμπολιτών μας, που μπροστά στα οικονομικά τους «δήθεν» συμφέροντα, παραπλανούν και αλλοιώνουν το μήνυμα που δεν είναι τίποτα άλλο από «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ».

Σωματεία και φορείς της περιοχής της Μεγαλόπολης κινούνται εναντίον του κλεισίματος των εκεί λιγνιτικών μονάδων και της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας.  Υπό την αίγίδα του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα παρακάτω σωματεία και φορείς: Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Επιχειρησιακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ «Προμηθέας», ΤΔΕ ΕΤΕ / ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ,  Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Άστρους, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας, ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ, Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και ΑΕ Αρκαδίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεγαλόπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ – ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, Σωματείο Ορυχείων – Σταθμός Μεγαλόπολης- ΣΟΣ, Σωματείο Οικοδόμων Αρκαδίας, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΕΤΕ ΔΕΗ, Αθλητική Ένωση Μεγαλόπολης «Πολύβιος».

Το ΣΕΕΝΠ επισημαίνει ότι «κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι φτάσαμε στην απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων ως αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών ομίλων. Ο λιγνίτης αποκλείεται για να αφήσει χώρο σε άλλες μορφές ενέργειας κυρίως Ανανεώσιμες (ΑΠΕ) και φυσικό αέριο. Κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που παράγουν φτηνό ρεύμα, για να ανοίξει ο δρόμος να μπουν μέσα στο σύστημα όλο και περισσότερες ιδιωτικές μονάδες ΑΠΕ, που πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο. Το κλείσιμο εδώ και τώρα της Νο 3 μονάδας που είναι αξιόπιστη και αποδοτική συνδυάζεται με την καύση των απορριμμάτων, τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης».

Κατηγορίες: ΕΝΕΡΓΕΙΑ