ΠΑΤΟΥΛΗΣ – ΔΟΥΡΟΥ ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ
Οι σκουπιδάρχες καλά κρατούν. Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα φωνάζει ότι η λύση, δεν είναι βέβαια απλή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί. Δηλαδή να εξαντληθούν όλες οι προτεινόμενες δράσεις για την οργανωμένη και σωστή ανακύκλωση στην πηγή και όχι όπως γίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη να αυξάνουν και… να αυξάνουν συνεχώς και ταυτόχρονα να αυξάνουν τα σκουπίδια, ούτως ώστε να θέλουμε να φτιάξουμε και άλλη Φυλή εκτός της επέκτασης της σημερινής. Εάν το Γραμματικό είναι η τελική λύση που συναποφάσισαν οι άσπονδοι…εχθροί Πατούλης και Δούρου, τότε η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί να γυρίσει πίσω 10-15 χρόνια με τα επεισόδια που στιγμάτισαν τον τόπο. Άλλωστε να μείνει και να επιμείνει δημιουργώντας σε περιφερειακούς Δήμους ΚΔΑΥ και κομποστοποίηση που θα ανασάνουν οι πολίτες από τα αβάσταχτα δημοτικά τέλη.
Οι δημοτικές παρατάξεις του Γ. Πατούλη και της Ρένας Δούρου υπερψήφισαν μαζί το άνοιγμα νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στη Φυλή. Ειδικότερα το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού και απέρριψε την πρόταση για ακύρωση της απόφασης του ΕΣΔΝΑ στις 1/8/2019, νομιμοποιώντας έτσι την επέκταση της Φυλής.
Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις αναφέρουν ότι «η πράξη αυτή και τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα […] γιατί θέλει εν κρυπτώ χωρίς την ενημέρωση και τη δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών της Αν. Αττικής και των φορέων τους, να κλείσει ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν ενημερώθηκε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της συγκεκριμένης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου».
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. Ε! ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ;
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του «Κινήματος Αλλαγής», τονίζει ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος η πρωτεύουσα να ζήσει τριτοκοσμικές συνθήκες με τα σκουπίδια πεταμένα στους δρόμους κα αμάζευτα. Ειδικότερα καθώς για τα πλέον τέσσερα εκατομμύρια κατοίκων της Αττικής, υπάρχει μόνο ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Απαντώντας ο υφυπουργός κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Αθήνα και επεσήμανε ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής προωθούν εκ νέου αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)».
ΜΠΑΖΑ ΜΕ…ΠΟΙΚΙΛΙΑ!
Κλιμάκιο του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» κατά τον ετήσιο έλεγχό του για την κατάσταση των δασικών δρόμων και γενικότερα του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου , αποκάλυψε ότι δασικός δρόμος στο βουνό είναι κατειλημμένος από μπάζα. Διάφοροι τύποι απορριμμάτων βρίσκονταν διάσπαρτοι στην περιοχή , ειδικά όμως σε ένα σημείο ο δασικός δρόμος βρέθηκε τελείως κλειστός από μπάζα. Έτσι, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης κατάστασης έκτακτη ανάγκη δεν είναι δυνατό να περάσει όχημα.
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ …ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΧΕΣ
Ανεξάρτητα από το αν ο Δήμος ή η Κοινότητα που κατοικούμε, έχει ή όχι υποδομές για ανακύκλωση, είναι δυνατό να εφαρμόσουμε μερικές απλές συνήθειες στο σπίτι, έτσι ώστε να ανακυκλώνουμε κάθε μέρα.
- Πρέπει να αναρωτηθούμε αν χρειαζόμαστε πραγματικά τη συσκευασία. Έτσι μπορούμε να κρατάμε στο αυτοκίνητό μας πάντα τσάντες (υφασμάτινες και μη) για τα ψώνια μας.
- Να σκεφτούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με την άδεια συσκευασία. Τα μπολάκια λοιπόν είναι δυνατό λοιπόν να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για μαγειρική, για την ετοιμασία γευμάτων και για να καταψύξουμε πράγματα.
- Να θυμόμαστε καλά ότι τόσο πολλά αντικείμενα έχουν δυνατότητα ανακύκλωσης, Ακόμα και αν νομίζουμε ότι είναι για τα σκουπίδια, στην ουσία δεν είναι και για αυτό μπορούν να ανακυκλωθούν.
- Επιπλέον, μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα των «30 φορών». Σύμφωνα με αυτό τον κανόνα, κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο πρέπει πρώτα να σκεφτούμε αν θα το φορέσουμε τουλάχιστον 30 φορές. Το σκεπτικό αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα πράγματα εκτός από τα ρούχα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους της κοινότητας, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση και τη χρήση αντικειμένων. Αν δεν υπάρχουν, καλό θα ήταν, να τους ξεκινήσουμε εμείς.
- Οι ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως υδράργυρο, κάδμιο, χρώμιο και μόλυβδο που προκαλούν προβλήματα κατά την επαφή τους με χώμα και νερό. Για το λόγο αυτό οι συσκευές δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές.
- Οι πλαστικές τσάντες πρέπει να ανακυκλώνονται ή να επαναχρησιμοποιούνται.