Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι το 2030 θα είναι το κομβικό έτος που θα δημιουργηθούν τέτοιες ανισότητες και ανισορροπίες στα οικοσυστήματα που θα αναζητηθούν άλλα συστήματα συναλλαγών και όχι τα νομίσματα των διάφορων οικονομικών συστημάτων. Θα υπάρξει ανταλλαγή προϊόντων όπως σε παλαιές…εποχές.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αλυσιδωτοί. Τις επόμενες γενιές πρέπει να τις προειδοποιήσουμε και να τις προστατέψουμε.
Επενδυτές ασκούν πιέσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να ενδιαφερθούν για το κλίμα, οι βιομηχανίες διατείνονται ότι προσαρμόζονται με αλλαγές στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και το ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες του κόσμου να περιφρουρήσουν την παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή της αλλά προειδοποιεί για το πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα αντιμετωπίσουν όσες ηγεσίες επιχειρήσουν να τα εφαρμόσουν.
Το ΔΝΤ συνιστά την επιβολή φόρου στην κατανάλωση άνθρακα ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο όταν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα. Προειδοποιεί όμως πως ένας φόρος 75 δολαρίων ανά τόνο άνθρακα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και πάνω από 200%. Ως ενδεικτική περίπτωση ατυχούς απόπειρας αναφέρει την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία να εισαγάγει φόρο 50 δολαρίων ανά τόνο άνθρακα που θα έπληττε εισοδηματικά ευάλωτες τάξεις και πριν από ένα χρόνο περίπου οδήγησε στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Αντίθετα η Σουηδία κινήθηκε διαφορετικά, καθώς επέλεξε τη σταδιακή και προσεκτική αύξηση του σχετικού φόρου από 28 δολάρια το 1991 στα 127 δολάρια φέτος. Η κυβέρνηση της Σουηδίας έδωσε χρόνο για προσαρμογή ενώ αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα κάθε είδους ώστε να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τα ασθενέστερα στρώματα του πλυθησμού.
Το μέτρο θα μειώσει δραστικά την απασχόληση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ορισμένες βιομηχανικές ζώνες των ΗΠΑ η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί από το 8% στο 55% εξαιτίας του επίμαχου φόρου. Αυτά παρόλο που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στους νέους τομείς της καθαρής ενέργειας , αλλά θα βρίσκονται σε άλλες γεωγραφικές ζώνες.
Οι επενδυτές ασκούν εντεινόμενες πιέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο ζητώντας να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων και να τεθούν φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι προκειμένου να συνεχίσουν να τους δανείζουν. Τελευταία οι επενδυτές ασκούν πιέσεις και στις πολιτικές ηγεσίες που έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τις πιο δύσκολες πολιτικές επιλογές.