Τα χρόνια περνούν και η μεσοπαγετώδης γήινη περίοδος έρχεται και τα μεγάλα «loby» καραδοκούν ώστε να πλουτίσουν και πάλι. Το ΠΑΚΟΕ πάντως δεν δέχεται αυτή την ανισορροπία του…τρόμου.

Μεγάλους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα εγκυμονεί η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το τέλοςτου αιώνα ενδέχεται να σημειώσει άνοδο κατά δύο μέτρα.  Εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος. Το Εθνικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Βρετανίας υπολογίζει σε 14 τρις. δολάρια ετησίως το κόστος της ανόδου της θάλασσας. Και αυτό γιατί η άνοδος της θάλασσας θα έχει καταστρέψει ευάλωτες υποδομές, μονάδες παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης υδάτων, υπόγεια δίκτυα επικοινωνιών αλλά και υποδομές μεταφορών, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Πάντως δεν λείπουν και αυτοί που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας όχι ως υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα αλλά ως ευκαιρία για πλουτισμό. Η πλέον ακραία περίπτωση είναι αυτή της Γροιλανδίας όπου οι αρχές προσβλέπουν σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφός της. Επίσης αναπτύσσεται η τουριστική βιομηχανία εν αναμονή ραγδαίας αύξησης του τουρισμού καθώς η περιοχή δεν θα είναι πλέον τόσο δυσπρόσιτη για τους ταξιδιώτες. Επιπλέον , παράδειγμα είναι η Ολλανδία για τις δεξιότητές της στη διαχείριση των υδάτων και κάθε είδους πλημμύρας  καθώς εμπορεύεται την τεχνογνωσία της σε χώρες που κινδυνεύουν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.  Ισραηλινές εταιρείες αξιοποιούν την τεχνολογία της αφαλάτωσης για να παρασκευάσουν τεχνητό χιόνι .ώστε να το εμπορευτούν  σε χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις  όταν αυτά θα έχουν θερμότερους χειμώνες.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ