Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί για την χρονίζουσα –από το 1975- καταστροφική λεηλασία των δασών του Αμαζονίου και τη σημερινή δικαιωματική πυρπόληση από τις …αφανείς πολυεθνικές που στόχο τους έχουν να περάσουν νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης της «δήθεν» κλιματικής αλλαγής με «δήθεν» πράσινο πρόσημο.

Έτσι λοιπόν τι είναι για αυτούς καθημερινά να προστίθενται στους ουρανούς χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για ένα παγόβουνο σαν την Κρήτη να γίνεται νερό σε έξι (6) μήνες. Άραγε τις επόμενες γενιές τις σκέφτονται όλοι αυτοί οι εξουσιαστές μας;

Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία δεν είναι τυχαίο ούτε εποχιακό φαινόμενο όπως σε άλλες περιοχές του κόσμου. Δεν οφείλονται στις κλιματικές συνθήκες  και δεν είναι το ίδιο φαινόμενο που συμβαίνει στα δάση των κωνοφόρων στις εύκρατες περιοχές, παρότι σίγουρα επιταχύνονται σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης.

Πρόκειται για μια από τις πολλές «καθιερωμένες» μεθόδους αποψίλωσης για τη δημιουργία νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και για την εκκαθάριση των υπαρχουσών. Η φωτιά καταστρέφει παρθένες εκτάσεις όπως ακριβώς τα αλυσοπρίονα του ξυλεμπορίου, οι εξορύξεις και η βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία.

Πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή, η πιο άμεση συνέπεια είναι η καταδίκη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αυτόχθονων φυλών του τροπικού δάσους, των ψαράδων και όλων των παρόχθιων πληθυσμών που ζουν σε αυτές τις περιοχές από τη μη βιομηχανική και μη εντατική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου σε αρμονία και σε εξαρτημένη σχέση με το φυσικό περιβάλλον τους.

Η ευθύνη για την ξαφνική επέκταση των πυρκαγιών στα τροπικά δάση βαραίνει την κυβέρνηση του νεοφασίστα προέδρου Μπολσονάρο που επιχειρεί να χρεώσει την καταστροφή της Αμαζονίας στους υπερασπιστές της, δηλαδή σε μια διεθνή συνωμοσία οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν στόχο να συκοφαντήσουν και να πλήξουν τον ίδιο και το έθνος του.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει αναφορά στο τι έκανε ο Μπολσονάρο και πήραν τέτοια έκταση οι πυρκαγιές. Έχει ενισχύσει την ασυδοσία όλων των επιχειρήσεων για την καταπάτηση προστατευμένων περιοχών και την καταστροφή δασών. Από την ελεύθερη οπλοφορία και οπλοχρησία των γαιοκτημόνων και των ιδιωτικών στρατών τους και την απελευθέρωση της χρήσης κάθε λογής φυτοφαρμάκου για την αύξηση της κερδοφορίας μέχρι και τη χρηματική αποζημίωση των καταπατητών γης. Ένα ακόμα από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε, είναι η κατάργηση του Ταμείου Αμαζονίας και των ειδικών κονδυλίων  για την προστασία του πνεύμονα της γης.

Σχετικά με τους αυτόχθονες πληθυσμούς έχει την άποψη ότι «οι μειονότητες πρέπει να ενσωματώνονται και να υποτάσσονται στις πλειοψηφίες, ειδάλλως να εξαφανιστούν».

Η απότομη και μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών οφείλεται σε γαιοκτήμονες της περιοχής, που ενθαρρυμένοι από την εντατική προπαγάνδα του Μπολσονάρο κατά των πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας,  διοργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις και «ημέρα φωτιάς».  Έτσι όχι μόνο ομολογούν αλλά διεκδικούν εμπράκτως και το «δικαίωμα» τους να πυρπολούν. Η ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος έπαψε να καταδιώκει τους εμπρηστές, διότι δεν είχε πλέον καμία κυβερνητική υποστήριξη, ούτε βοήθεια από την αστυνομία ούτε από τη Δικαιοσύνη. Το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας εξέδωσε ανακοίνωση για την έκταση της πυρκαγιάς όπως καταγράφεται από τους δορυφόρους και η απάντηση του Μπολσονάρο ήταν να …απολύσει τον διευθυντή του Ινστιτούτου και να δηλώσει πως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ψευδή.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ