Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. το 2017 πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη έρευνα για τη ρύπανση που προκάλεσε το δυστύχημα στον Σαρωνικό από την απόρριψη 2.000 τόνων πετρελαίου σε αυτόν. Οι μετρήσεις που έκανε το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 αποδεικνύουν περίτρανα τη ρύπανση του βυθού, η οποία είναι ορατή ακόμα και σήμερα. Συγκεκριμένα, δύτες που έχουν βουτήξει σε διάφορα σημεία (Πειραϊκή, Σαλαμίνα, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα) στον βυθό τους, δυστυχώς, έχουν διαπιστώσει ότι δεν λειτουργούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η μήνυση της WWF μας βρίσκει σύμφωνους αλλά δεν συμφωνούμε στο ότι αποδέχεται χωρίς έλεγχο τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ήδη άσκησε ανακοπή της διαδικασίας για το διαπλεκόμενο σύστημα των αποζημιώσεων.  

Παραμένει ποινικά ατιμώρητο το συμβάν με το Αγία Ζώνη 2, ακριβώς δύο χρόνια μετά τη βύθισή του, που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το WWF Hellas, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης ενώ για τρίτη φορά αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος ανακριτής με αποτέλεσμα να προκαλούνται νέες αρνητικές καθυστερήσεις, που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται σε δημοσίευμα του naftemporiki.gr, ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, το WWF Hellas υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, που διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε. Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς. Η οργάνωση θεωρεί πως, παρά το γεγονός ότι η ρύπανση που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, υπάρχει κίνδυνος για παρόμοιες ή μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στις ελληνικές θάλασσες καθώς προχωρούν τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε έκταση που καλύπτει σχεδόν 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες επιπτώσεις σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ