Το ΠΑΚΟΕ πριν από δύο χρόνια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή του 5G, που μετά από μελέτες ινστιτούτων και επιστημόνων, διαπιστώθηκε επιβλαβής για τη δημόσια υγεία. Το ΠΑΚΟΕ απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με αυτή, δηλώνει την αγωνία του και προτρέπει να ελεγχθεί επισταμένα το παράδειγμα στην Καλαμάτα και τη Θεσσαλονίκη.

Τα σχέδια του πιλοτικού έργου (βλ. Πάτρα, Τρίκαλα, Αθήνα κλπ) για την παροχή ασύρματου internet υψηλής ταχύτητας 5G, στις Βρυξέλλες είχαν σταματήσει το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του brusselstimes.com.

Τον Ιούλιο, η τοπική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με τρεις φορείς τηλεπικοινωνιών για να χαλαρώσει τα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί η ακτινοβολία από τις κεραίες που απαιτούνται για την υπηρεσία 5G. Ένα πιλοτικό έργο δεν φάνηκε, ωστόσο, εφικτό με τα τρέχοντα πρότυπα ακτινοβολίας, με την υπουργό Περιβάλλοντος να σημειώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει εξαίρεση.

«Δεν μπορώ να καλωσορίσω αυτή την τεχνολογία αν τα πρότυπα ακτινοβολίας, τα οποία πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη, δεν γίνονται σεβαστά, 5G ή όχι», δήλωσε στο μέσο Bruzz η υπουργός περιβάλλοντος Βρυξελλών Céline Fremault (CDH). «Ο λαός των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια των οποίων την υγεία μπορώ να πουλήσω με κέρδος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα για το οποίο να υπάρχουν αμφιβολίες», πρόσθεσε.

Η περιοχή των Βρυξελλών έχει ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών. Το επίπεδο των 6 βολτ ανά μέτρο μεταφέρεται ότι έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν αναφορικά με την παροχή γρήγορου κινητού διαδικτύου μέσω 4G στην πρωτεύουσα. Το προηγούμενο διάστημα δεν είχε καταστεί εφικτή συμφωνία σχετικά με τον πλειστηριασμό των αδειών 5G, με τον τρόπο καθορισμού της διανομής των εσόδων να μην έχει επιλυθεί.

«Εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να χειριστεί την πρόταση», ανέφερε σχετικά ο υπουργός τηλεπικοινωνιών Philippe De Backer (Open VLD).

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ