Δυστυχώς, στην 50στή θέση στην αξιολόγηση του ΟΗΕ για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκεται η χώρα μας. Το ΠΑΚΟΕ από το 2008 είχε προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για τους στόχους αυτούς, αλλά οι προτάσεις μουχλιάζουν σε κάποια συρτάρια. Οι προτάσεις του ΠΑΚΟΕ στόχευαν στο να είναι επίκαιρες σε τρία σημεία:

1) στην απεξάρτηση της ενέργειας από τον λιγνίτη

2) στην οργανωμένη ελεγχόμενη διαχείριση των νερών

3) στη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών

Όλα αυτά, όμως, έπεσαν στο κενό επειδή κανένας στόχος δεν έφτασε τον μέσο όρο των δεικτών του ΟΗΕ. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά και, επίσης, άμεσα να επικαιροποιηθεί η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης σχετικά με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τα πενιχρά αποτελέσματα επίτευξής τους από την Ελλάδα, ειδικά στη δράση για το κλίμα.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης:

«Είμαστε 50οι στη γενική αξιολόγηση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση με τίτλο Sustainable Development Report 2019 που αφορά την πορεία επίτευξης των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ από τις χώρες μέλη του και η οποία δημοσιεύθηκε στις 28/06/2019.Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και χρειάζεται επικαιροποίηση της, από το 2010, μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία έκανε λόγο για κόστος 700 δις ευρώ μέχρι το 2100 αν δεν δράσουμε τώρα.»

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ